Smrť amerického speváka Princea zavinil veľmi silný liek proti bolesti fentanyl, ktorým sa umelec nešťastnou náhodou predávkoval. Vyplýva to z výsledkov pitvy, ktoré vo štvrtok zverejnili vyšetrovatelia. Oficiálna správa o pitve tiež vylúčila klebety, že spevákovi niekoľko mesiacov pred smrťou diagnostikovali nakazenie vírusom HIV.

V správe, z ktorej cituje agentúra AP, sa ďalej uvádza, že Prince si analgetikum podal sám, kedy sa tak stalo, však známe nie je. Fentanyl je syntetický opiát, 50-krát účinnejší ako heroín. Má legitímne medicínske využitie. Zistenie vyšetrovateľov potvrdilo podozrenie, že za úmrtím populárneho hudobníka sú lieky proti bolesti vydávané na lekársky predpis. Pitvu vykonali deň po tom, ako speváka našli 21. apríla bez známok života v jeho sídle.

Polícia počas domovej prehliadky Princeovho sídla a nahrávacieho štúdia Paisley Park po jeho smrti objavila lieky na lekársky predpis. V súvislosti s vyšetrovaním vystupujú do popredia mená dvoch lekárov, ktorí mali so spevákom do činenia krátko pred jeho úmrtím. Ide o rodinného lekára Michaela Schulenberga a Howarda Kornfelda, špecialistu na závislosti od látok. Lekár Michael Schulenberg predpísal spevákovi analgetiká len deň pred jeho smrťou. Vyšetrovatelia však po pitve vylúčili možnosť samovraždy. Princovo telo bolo spopolnené počas súkromného pohrebného obradu tri dni po jeho úmrtí.

Princeova smrť prišla dva týždne po tom, ako musel pre nevoľnosť zrušiť vystúpenia v Atlante. Hudobník bol známy svojím zdravým životným štýlom. Trápili ho však bolesti bokov a kolien, ktoré si zranil v minulosti pri koncertoch. V roku 2008 podstúpil operáciu bedrového kĺbu.

Prečítajte si:

VIDEO: Nahliadnite do Princovho sídla Paisley Park. Spravia z neho múzeum?

Zimomriavkové pocty Princovi: Springsteen aj Gilmour zahrali Purple Rain

Hovoril si Prince, ale bol to kráľ. Svet hudby prišiel o jednu z najväčších ikon


Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Prince