Čoraz viac sa ozývajú hlasy, ktoré označujú veľkolepý úspech albumu Random Access Memories francúzskej dvojice Daft Punk za neopodstatnený, ba dokonca za veľkú bublinu. K zástupu ľudí kritizujúcich prvý singel s vyše miliónovou predajnosťou sa po najnovšie pridal aj DJ Tiësto.

Prešli len dva mesiace a albumu Random Access Memories od Francúzov Daft Punk sa stále venuje veľká pozornosť. Nie je to len tým, že nedávno zverejnili 10-minútový remix, ale do neutíchajúceho rozruchu prispievajú aj vyjadrenia kolegov z hudobnej branže. K producentovi Diplovi a odvážnemu Liamovi Gallagaherovi sa tento týždeň pridal aj DJ Tiësto. Štyridsaťštyriročný Holanďan nie je len proti albumu. Ani samotný singel Get Lucky, v ktorom hosťuje Pharrell Williams, nestojí podľa neho za ten "hájp".

"Tomu albumu sa dostáva toľko pozornosti, pretože je odlišný a vyjadruje postoj, že je super mať rád Daft Punk. Aj keď sa vám nepáči skladba Get Lucky, hneď ako ju niekde pustia, tak všetci vravia, ako sa im to páči, aj keď to tak v skutočnosti nie je. Ich soundtrack k snímke Tron: Dedičstvo nebol úžasný a nie je taký ani album Random Access Memories. Ale pretože sú to Daft Punk, ktorí by mali byť super pre ich vystúpenia a outfity, tak jednoducho sú super. Ale ich hudba nezodpovedá tomu ošiaľu okolo nich," uviedol pre Huffington Post.


Hejteri Daft Punk, spojte sa!

S nenávistlivými komentármi voči dvom "robotom" začal krátko pred vydaním albumu producent a DJ Diplo. Ten sa na adresu "náhodných spomienok" vyjadril: "Tento nový album od Daft Punk by bolo veľmi vhodné počúvať počas drogovania uprostred mostu nad Mexickým zálivom."

Zdá sa, že člen formácie Major Lazer čerpal z vlastných skúseností, a preto "po uplynutí účinku" tohto albumu uverejnil ospravedlnenie. "Ospravedlňujem sa každému, kto bol smutný kvôli mojim recenziám na album Daft Punk. Ja hudbu vnímam vizuálne a práve toto boli moje myšlienky," žehlil Diplo.

Kto sa nemieni ospravedlňovať za svoje vyjadrenia je rocker Liam Gallagher a svojho času sa k prvému letnému hitu tohtoročnej sezóny vyjadril dosť odvážne. Vraj nechápe celý rozruch okolo jednej skladby. On by ju zložil za hodinu.

Zašiel ešte ďalej, keď sa začal navážať do "outfitu" dvoch hudobníkov a vyzval ich, aby helmy, pre nich špecifické, dali dole. Pár dní na to sa Internetom začala šíriť fotka dvoch bežných smrteľníkov predstavujúcich práve dvojicu Daft Punk oslavujúcu prvenstvo v americkom rebríčku Billboard. Gallagher musel mať radosť.

Čím viac Lucky, tým viac hudby

Keby hudobný priemysel záležal od frontmana kapely Beady Eye, nepočúvali by sme nič iné len Beady Eye. Našťastie tomu tak nie je. Official Chart Company z Veľkej Británie, zaoberajúca sa hitparádou založenou na predajnosti singlov, dnes zverejnila dobrú informáciu. Podľa nej, po kritických rokoch hudby na Britských ostrovoch, v roku 2013 vzrástol predaj o 2,5%. Prispelo k tomu hlavne päť zatiaľ najpredávanejších singlov v tomto roku:

1. Daft Punk featuring Pharrell Williams and Nile Rodgers - Get Lucky
2. Robin Thicke/TI/Pharrell Williams - Blurred Lines
3. Macklemore and Ryan Lewis featuring Wanz - Thrift Shop
4. Pink featuring Nate Ruess - Just Give Me A Reason
5. Justin Timberlake - Mirrors

Z tohto vyplýva nasledovné: Aj keď je hudba subjektívna a žiadny samozvaný odborník nemôže na základe svojho názoru potvrdiť kvalitu akejkoľvek nahrávky, skladba Get Lucky oživila hudbu. Vďaka svojej vyše miliónovej predajnosti (zatiaľ čo jej potenciálny rebríčkový premožiteľ Blurred Lines predal v UK "len" 828 000 kúskov) dvíha toto odvetvie zo zeme. Tri roky dozadu sa stabilnú hranicu podarilo udržiavať Adele.


Správa tiež hovorí o doteraz najpredávanejších albumoch za rok 2013: 

1. Various Artists - Now That's What I Call Music 84
2. Emeli Sande - Our Version Of Events
3. Motion Picture Cast Recording - Les Miserables
4. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox
5. Daft Punk - Random Access Memories

Podľa magazínov Rolling Stone, NME, denníku Independent, portálu Billboard, Spin či Pitchfork je RAM veľmi dobrým albumom hlavne pre svoju rytmickosť, hravosť a odlišnosť či od tvorby samotného Daft Punku alebo aj od súčasných skladieb valcujúcich rebríčky okolo sveta. Odklonenie od toho "starého dobrého" dokonca vyčíta len hŕstka hudobných médii. Konkrétne: Record Collector, The Quietus, Clash Music a MusicOMH.com. V recenzii na Hudba.sk sme sa namiesto nostalgizovania nad starým Daft Punkom zamerali na jedinečnosť aktuálneho albumu. Prečítať si ju môžte tu

Autor: Marek Majzon (Zdroje: Metacritic.com, Digitalspy.co.uk, Stereogum.com, Gigwise.com)
Foto: Sony Music

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Tiësto