Golian nie je len meno významnej osobnosti Slovenského národného povstania, ale aj maskota "reggae povstania" - festivalu Uprising, ktorý na bratislavské Zlaté piesky každoročne prináša vlnu pozitívnej energie. Inak tomu nebude ani 21. a 22. augusta, kedy sa koná už ôsmy ročník obľúbeného podujatia.

Z celej Strednej Európy sa na Slovensko chystajú fanúšikovia reggae, ska, dubu, hip-hopu, jungle či bass music, ktorí sa vždy v auguste stretávajú na Zlatých pieskoch. Uprising Reggae Festival aj tento rok prinesie skutočné legendy. Z Anglicka pricestuje najúspešnejšia reggae kapela sveta UB40, ktorá dodnes predala vyše 70 milónov nahrávok, viac ako samotný Bob Marley. V stredoeurópskej premiére sa v Bratislave predstaví Bunny Wailer, nevlastný brat Boba Marleyho a posledný žijúci člen legendárnych The Wailers.

Z Jamajky okrem neho prídu aj hviezdy ako Anthony B, Chuck Fenda či Cham. Americkú scénu príde reprezentovať slávny židovský reggae spevák a beatboxer Matisyahu a newyorské rapové legendy Onyx. Z hip-hopu sa tento rok môžete ďalej tešiť na Dope D.O.D., Snak The Ripper a domácich raperov ako Boy Wonder, AMO, Supa, Strapo, Bekim a Majk Spirit s celým svojím Spirit Music Labelom. Za domácu a českú reggae a ska scénu tento rok vystúpia Medial Banana, Smola a Hrušky, Fast Food Orchestra, Cocoman, Dr. Kary, Rida Radar, N3O Akustika a množstvo ďalších.

Fanúšikov elektronickej hudby určite poteší britský beatboxer Beardyman so svojou neuveriteľnou one-man show a uznávaný DJ a producent Shy FX & Stamina MC. Sobotný program hlavného pódia ukončí Kiril Djaikovski, macedónsky producent, ktorý sa výrazne podpísal pod celosvetovú popularitu Balkan beatu. To všetko doplnia kultové mená ako Mad Professor & Earl 16, Soom T & J Star, Mungo's Hi Fi, Brother Culture či Demolition Man. Zahrajú aj obľúbené európske hviezdy ako Irie Maffia, Sara Lugo a Skarra Mucci. Kompletný program nájdete na domovskej stránke festivalu www.uprising.sk.


V areáli, ktorý výrazným spôsobom prispieva k rodinnej atmosfére festivalu, nájdete štyri hudobné pódiá, cinema zónu, kulinárske špeciality, množstvo workshopov, atrakcie ako zápasy v bahne, capoeira, ranná jóga, chill zóna, graffiti, streetart, U-rampa a tiež možnosť kombinovať koncerty s kúpaním či vodnými športmi. Permanentky za 45 eur sú v predaji do 6. augusta, potom sa cena zvýši na 50 eur. VIP lístok s množstvom výhod a možnosťou osobne stretnúť niektorú zo spominaných hviezd zoženiete za 120 eur.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.