Metal spája ľudí, nech sa nachádzajú kdekoľvek. Nádherným príkladom tejto skutočnosti je talianska akcia Rockin' 1000, z ktorej sa internet ide posledné dni zblázniť. Tu na Slovensku sa môžeme tešiť na Lemmyho, ktorý je živou legendou. No a Maynard so svojím Pusciferom zosnoval prekrásnu videopozvánku k sebe do viníc v Arizonskej púšti.

Magnet týždňa

Kým fanúšikovia netrpezlivo čakajú na ďalší album Tool, jeho frontman Maynard James Keenan pripravuje so svojim projektom Puscifer vydanie tretieho albumu. Money Shot vyjde v samom závere októbra a prvou ochutnávkou je skladba Grand Canyon v doprovode epických záberov z Arizonskej púšte, kde spevák pestuje víno. Ak by vás aj skvelý song neoslovil, video je tak nádherné, že ho budete pozerať stále dookola. (pm)


Fanúšikovia pre svoju obľúbenú kapelu spravia čokoľvek. Tohtoročným favoritom je jednoznačne tisícka hudobníkov, ktorí chceli prilákať Foo Fighters do mesta Cesena v Taliansku. Ako znie Learn to Fly v podaní tohto davu?


A aby som nezabudol, tu je dôkaz, že Dave Grohl je úplne najúžasnejší. Odpoveď talianskym fanúšikom. Samozrejme v taliančine. (pm)

Magnetickým je zaiste aj oznámenie koncertu legendárnych Motörhead v Bratislave. V stredu 17. februára 2016 trojica najväčších rockerov na svete nášmu hlavnému mestu vypláchne uši poctivou rockovou muzikou - a to v Aegon aréne. Na facebookový event sa prihlásilo už takmer dva a pol tisíc ľudí. (ak)

Šrot týždňa

Na ďalší album Guns N' Roses si asi chvíľu počkáte. Po tom, čo ich minulý rok opustil gitarista Ron "Bumblefoot" Thal (aj keď s tým robil dosť tajnosti), prišla kapela pred pár dňami o ďalšieho. DJ Ashba dokonca nechal aj trojstranový list na rozlúčku písaný rukou. Ak sa vám to chce čítať, nájdete ho na jeho stránke. V skratke ale píše, aké to bolo super a ako ťažko mu je, keď sa musí rozlúčiť, a že sa bude viac sústrediť na jeho vlastnú kapelu Sixx: A.M. Otázkou teda je, kto preberie gitarové povinnosti. Žeby sme sa predsa len dočkali návratu Slasha? (pm)

Novinky

Iron Maiden spustili predobjednávky na svoj nový dvojalbum The Book of Souls, ktorý vyjde 4. septembra. 30-sekundové video na Youtube je ukážkou novej hudby a predstavuje šmakózne gitarové sólo. Svoju kópiu si môžete rezervovať na tomto linku. (ak)


Rockeri Faith No More na Youtube pustili živý videoklip k songu Superhero z nového albumu Sol Invictus, ktorý vyšiel 19. mája. Zábery boli nakrútené 8. mája v americkom Detroite a ak ste sa na kapelu boli pozrieť v Bratislave, alebo Viedni, presne toto ste dostali. (ak)


Black Temple je zaujímavo znejúcou stoner-rockovou kapelou, ktorej debutový album It All Ends produkoval perkusionista Culf of Luna Magnus Lindberg a vydávať ho bude firma Century Media v spolupráci s vydavateľstvom speváka In Flames Andersa Fridéna - Razzia Notes. V Škandinávii, zdá sa, platí bratské "musíme si pomáhať" aj v metale. Fínska trojica svoj album prinesie až na sklonku augusta, no po vypočutí Oncoming Fire budete mať uši nastražené už teraz. (ak)


Je až neuveriteľné, že Motörhead stále vydáva novú hudbu. Lemmy už jednoznačne zažil aj lepšie časy, čo je počuť aj na jeho speve v novinke Electricity. Hudobne je to klasický Motörhead (v preklade je to to isté, čo väčšina ich skladieb). Skromne tipujem, že aj očakávaný album Bad Magic na tom bude rovnako. (pm)


Motörheadu žánrovo spriaznení hardrockeri Clutch tiež nachystali novinku. 2. októbra vydajú album Psychic Warfare, ktorý bude ich jedenástou štúdiovkou. Podľa frontmana Neila Fallona (ktorý sa podieľal aj na projekte Teenage Time Killers) bude táto doska oproti tej predchádzajúcej rýchlejšia a dynamickejšia. Ochutnávku máte nižšie v podobe skladby X-Ray Visions. (ak)


Na vydanie nového albumu sa pripravujú aj Fíni Stratovarius. Do polky septembra je ešte času dosť, tak si dajte aspoň lyric video Shine in the Dark. Názory fanúšikov sú zatiaľ tak 50:50. Jedni kapelu oslavujú a tešia sa z ich zvuku, druhí zas nostalgicky spomínajú na Tolkkiho časy. (pm)


Zaostať nechcú ani Sevendust, nový album vydajú začiatkom októbra. Prvým singlom je Thank You, album sa volá Kill the Flaw. Hudobne je skladba celkom ó-ká, najmä do rockových rádií. Jediným rušivým prvkom sú len zle zmixované bicie, ktoré sú výraznejšie ako by bolo treba. (pm)


Najviac sa ale jednoznačne teším na vydanie dosky Archangel od Soulfly. Prispela k tomu aj veľmi ťažká skladba Sodomites (lyric video nižšie), ktorá predčila všetky moje očakávania. Brutálne riffy, temná atmosféra a deathmetalový záver, takto nejak by to malo vyzerať. Ako bonus s vokálmi pomohol Todd Jones z Nails. (pm)


V rovnaký deň ako nový Soulfly (14. augusta) vyjde aj Subliminal Criminal od Stray from the Path. Ak si nepamätáte, tak to je taká podobná vec ako Rage Against the Machine. Druhou ochutnávkou z albumu je skladba Eavesdropper. No a keďže sa jedná ľavičiarov, ktorí protestujú proti systému a odpočúvaniu a bojujú za svetový mier, v skladbe nemôže chýbať ani Rou Reynolds z Enter Shikari. (pm)


Preferujete radšej klasickejší hardcore / crossover? Potom vám odporúčam Terror a ich nové video Mind At War. (pm)


Haluz týždňa

Mnohé metalové logá majú jeden spoločný znak - sú ťažko čitateľné a podobnosť s písmenami je v nich čisto náhodná. Možno aj preto dostala jedna partička skvelý nápad - použiť tieto logá ako CAPTCHA (tie otravné obrázky, z ktorých musíte opisovať písmená a čísla, keď sa napríklad niekde registrujete). A tak vzniklo MetalCaptcha! (pm)

Parádnym úletom je aj paródia na známeho mačacieho lenivca Garfielda, ktorý je tu ale premenovaný ako Hetfield. Asi už viete o čo pôjde, takže čítajte. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak),
Foto: facebook.com/OfficialMotorhead, (c) Robert John

Súvisiaci interpreti: Motörhead, Puscifer