V septembri sa Voices Live vracia do Košíc so štyridsiatym prvým podujatím. Predstavia sa melancholicky rockový Kolowrat, charizmatický Balla s najnovšou knihou Veľká láska, združenie pre duševné zdravie Integra, Centrum audiovizuálnej kultúry z Kina Úsmev, alternatívny pop v podaní Frequency a Lucia Satinská vo filme režiséra Petra Kerekesa.

Vranovská skupina Frequency prinesie na Voices Live 41 svoj vesmírny pop. Štvorica mladých hudobníkov spolu hrá od roku 2010, debutový album Moon Starer vydali v apríli 2015. Košická hudobná stálica Kolowrat má na konte už tri albumy. Ten posledný, Pobiť sa/utiecť z roku 2013, je označovaný ako ich doteraz najvýraznejší. Silné texty, melancholické gitary, originálna rytmika. Niet divu, že táto kapela s jedinečným zvukom bude hosťom Voices Live už po tretí raz.

Vladimír Balla je oceňovaným slovenským spisovateľom, ktorého diela sú plné skrytých významov, nejasností, irónie až paródie. Laureát Ceny Ivana Krasku a víťaz prestížneho literárneho ocenenia Anasoft litera z roku 2011 predstaví na Voices Live 41 svoju najnovšiu knihu Veľká láska. Prostredníctvom krátkeho filmu režiséra Petra Kerekesa nahliadnu diváci do života Lucie Satinskej. Lucia sa baví a živí ako jazykovedkyňa. Všíma si nápisy vo verejnom priestore a venuje sa podpore slovensko-maďarských vzťahov a priateľstiev.

V lete tohto roku sa občianskemu združeniu Cinefil podarilo získať do dlhodobého prenájmu priestory Kina Úsmev. Jediné kamenné kino v Košiciach tak po troch rokoch opäť začne fungovať. Okrem toho v ňom vznikne prvé Centrum audiovizuálnej kultúry na Slovensku. Cinefil porozpráva o jeho vzniku, cieľoch aj programovej ponuke. O duševnom zdraví bude hovoriť združenie Integra z Michaloviec. Založila ho skupina nadšencov v roku 1994 a za svoju prácu už získali viaceré ocenenia. Ich poslaním je podporovať dôstojný život ľudí s duševnými poruchami.


Voices Live 41 sa koná vo štvrtok 24. septembra o 19:00 v košickej Tabačke Kulturfabrik. Vstupné je 5 eur. Lístky sa dajú kúpiť v predpredaji a na mieste konania. Priamy prenos a neskôr záznam bude možné sledovať na internetovej televízii MeToo.sk.

Kultúrne podujatia Voices Live začali vo februári 2009 v Bratislave. Predstavili sa na nich viaceré neziskové projekty a iniciatívy. V programe sa objavili sochári, výtvarníci, dizajnéri, fotografi, architekti a organizátori výstav či festivalov. Krátke vystúpenia odohralo vyše 60 slovenských hudobných skupín a svoju tvorbu predstavilo viac ako 35 slovenských spisovateliek a spisovateľov.

Informácie a foto pre Hudba.sk za Voices n.o. poskytla Žofia Teplická.

Foto: Warner Music