Martin Harich, ktorý oslávil počas výročia SNP svoje 21. narodeniny, vydal videoklip k piesni Tisíc slov, ktorá vznikla pred rokom výhradne pre oslavy 70. výročia Slovnského národného povstania. Video tvorí jeden záber a Martin ho natočil týždeň pred teroristickým útokom v Nice, neďaleko miesta, kde došlo k tragickej udalosti.

V piesni Tisíc slov zhudobnil Martin, rovnako ako v skladbe Tichý večer, báseň padlého povstaleckého básnika Marcela Herza. Táto pieseň je súčasťou unikátneho CD Vlčia stráž, ktoré obsahuje okrem spomínaných skladieb ešte piesne Ľuba Horňáka zo skupiny Elán a je možné si ho zaobstarať iba v múzeu SNP. Práve preto Horňák spolupracoval s Martinom na aranžmánoch skladby Tisíc slov.

Harich, ktorý píše takmer výlučne texty aj hudbu k svojim piesňam sám, upravil a zhudobnil dve básne padlého partizána, ktorý padol vo veku, kedy Martin obe skladby písal. Harich zároveň pripravuje celé pásmo hudobných básni, ktoré bude tvoriť hudobnú kulisu k pripravovaného filmu o priebehu SNP.


"Som nesmierne rád, že som dostal príležitosť zhudobniť a v rámci minuloročných osláv SNP naživo zaspievať prvé dve básne. Keď som písal hudbu na básne Marcela, ktorý zomrel v mojom veku, uvedomoval som si krehkosť života. Tento pocit následne posilnili nasledujúce udalosti. So svojou priateľkou som v Nice natočil jednozáberové video, ktoré malo od začiatku slúžiť ako video podklad k skladbe Tisíc slov. O týždeň neskôr došlo kúsok o miesta natáčania k tragickému teroristickému útoku a ja som v tej chvíli necítil potrebu vydávať tento klip verejne. Napriek tomu mi bolo ľúto, že táto pieseň nikdy oficiálne nevyšla, a tak som sa rozhodol zverejniť ju teraz, pri príležitosti mojich narodenín a zároveň na 71. výročie SNP. Dúfam, že sa vám pieseň bude páčiť," hovorí Martin Harich.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Filip Vítek.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich