Presne rok trvalo, kým sa český pesničkár a miláčik československého publika Tomáš Klus vrátil na koncertné pódiá. Pauzu využil na učenie sa angličtiny, viac času venoval rodine, a tiež načerpaniu novej inšpirácie. Uplynulý víkend bol pre neho úspešným comebackom a pre svojich fanúšikov pripravil šou vo veľkom štýle a s úctyhodným posolstvom.

Koncertnú šnúru s názvom RecyKlus Tour odštartoval Tomáš Klus spolu so svojou Cílovou skupinou cez víkend v Havlíčkovom Brode a Hradci Králové. V rámci českej časti turné ho čaká ešte 10 koncertov. Slovenské publikum ho bude môcť vidieť v druhej polovici novembra, kedy absolvuje sériu piatich vystúpení v Žiline, Poprade, Košiciach, Trenčíne a v Bratislave.

Prvé koncerty si Klus skutočne užil a je zrejmé, že mu fanúšikovia nesmierne chýbali. "Nedá sa to popísať. Pokúšam sa vtesnať do slova radosť kvantum pocitov, čo so mnou mávajú od prvej sekundy RecyKlusu. Som v eufórii, ktorá vo mne prebúdza silu, o ktorej som nemal tušenie. Reakcie sú tak povzbudzujúce, že by som najradšej hral každý deň. Som šťastný a ďakujem," prezradil Tomáš Klus po prvých dvoch vystúpeniach.  

Podporuje vzťah k životnému prostrediu

Keďže sám spevák má pozitívny vzťah k životnému prostrediu, výber názvu turné nebol náhodný. Chcel ním poukázať na to, že odpadky je potrebné recyklovať správne ukladať. Už pred koncertom mali možnosť fanúšikovia nahliadnuť do pripravených ôsmich kontajnerov na odpadky, ktoré boli rôzne upravené. Štyri z nich napríklad ako izby členov kapely, jeden ako nahrávacie štúdio, ďalší ako miesto, kam mohli fanúšikovia hádzať v plastových fľašiach odkazy.  

"Pri diskusiách dochádzalo k ďalším obohateniam a rozšíreniu témy turné. Teší ma to množstvo ľudí, v ktorých táto myšlienka zarezonovala. Je to skvelá správa pre naše lúky, lesy i rieky. Nezatvárame oči," teší sa Tomáš Klus, ktorý plánuje do Vianoc vydať aj koncertný záznam z turné. "Radi by sme v rámci Recyklus Tour nahrali päť koncertov, aby sme mali z čoho vyberať. Čaro živého záznamu totiž spočíva v tom, že na albume sa môže objaviť aj niečo úplne nečakané," povedal.

Program turné tvorili fanúšikovia, o novinke rozhodla kapela

Koncertná šnúra Tomáša Klusa a jeho Cílovej skupiny je okrem silného posolstva zaujímavá aj tým, že veľkú časť zo setlistu tohto turné vytvorili fanúšikovia. V priebehu júla mali na stránke k turné možnosť hlasovať za pesničky, ktoré by chceli na koncertoch počuť a 12 z nich, ktoré mali najviac hlasov, boli do nich zaradené. Medzi dvanástimi piesňami sú napríklad Nina, Chybíš mi, Sibyla, Jsem alebo Přeju Ti. "Prekvapilo ma, že nebudeme hrať Pánubohudooken. Skladbu, ktorú som štyri roky nehral a bol som si takmer istý, že bude brať minimálne bronz. To bolo jediné prekvapenie, inak som rád, že máme s fanúšikmi dosť podobný repertoárový vkus," dodal hudobník. 

O zvyšných skladbách v setliste rozhodla kapela a nechýbal medzi nimi ani nový singel Dobré ráno, ktorý mal premiéru práve na prvom koncerte turné. Vvypočuť si ju už môžete aj na internete. "Singel Dobré ráno je pripomienkou každodenného stereotypu, ktorý poznáme asi všetci z ranných električiek a metra, z výhľadov z okienok áut v kolónach a zo stretnutí nedospaných pohľadov v uliciach, ktoré oplývajú určitou poetikou. Monotónnosť a bežnosť týchto ranných procesov si beriem na paškál, pretože ma takéto apatické ranné štarty vlastne mrzia," uviedol na margo skladby interpret.


Termíny koncertov RecyKlus Tour na Slovensku:

17. 11. - Žilina, Event House
19. 11. - Poprad, Aréna
20. 11. - Košice, Good Angels Aréna
22. 11. - Trenčín, Piano Club
23. 11. - Bratislava, Hant Aréna (Pasienky)  

Redakcii Hudba.sk poskytla informácie Danka Šoporová z Access Production. Článok sme upravili a doplnili o informácie z agentúry SITA.

Foto: Access Production

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus