Na slovenskej hip-hopovej scéne sa čoraz viac derie do popredia mladý multitalent Tomáš Drahoš, známy pod pseudonymom Tomy Kotty. Venuje sa tancu aj divadlu, jeho hlavným vyjadrovacím prostriedkom je však hudba a písanie textov. Pred pár dňami predstavil nový videoklip NE!, ktorého krst prišlo podporiť množstvo známych tvárí slovenského šoubiznisu.

Tomy Kotty chce novinkou NE!, ktorej súčasťou je vizuálne minimalistický, no emočne silný klip, demonštrovať, že jeho hudobná tvorba nekĺže po povrchu, ale ide do hĺbky. "NE! je mojou osobnou výpoveďou, snahou poukázať na to, čo sa mi nezdá vôbec v poriadku. Spoločnosť je nasstavená na povrchnosť, rieši sa, kto ako vyzerá, čo má na sebe. Pritom ľuďom uniká skutočná podstata vecí," hovorí Tomy.

V krátkom názve jeho nového videosingla je tak zašifrovaný protest voči nezdravým hodnotám, s ktorými súvisí i odsudzovanie či šikana druhých na základe ich výzoru. Raper je presvedčený, že niektoré médiá často veci zhoršujú namiesto toho, aby ľuďom otvárali oči. "Sme zaslepení pozlátkom, čítame časopisy, v ktorých sa píše o celebritách, pozeráme sa na bezduché programy. Unikajú nám dôležité veci, ako napríklad, kto a ako riadi náš štát, čo sa naozaj deje vo svete," myslí si Tomy, ktorý sa zviditeľnil napríklad spoluprácou s Rakbym na piesni Obyčajný deň, či kontroverzným vystúpením v minuloročnom vydaní šou Česko Slovensko má talent, kde sa predstavil s projektom Art Priority.

Mladý muž však nechce nikomu radiť ako má žiť: "Nepoučujem, umelci by mali byť však tí, čo nastavujú spoločnosti zrkadlo. Ja som sa rozhodol vnímať a riešiť veci inak ako väčšina. Kto chce, ten sa pridá." O temný hudobný podmaz sa postaral slovenský hip-hopový producent a dídžej JL Beats, ktorý je známejší v zahraničí ako na Slovensku. Spolupracuje napríklad s vydavateľstvom Maybach Music Group či s rapermi z Chicaga a Francúzska. "S nahrávkou som veľmi spokojný, konečne som spolupracoval na niečom domácom," hovorí len 22-ročný producent.

Vnútorní démoni a krásna Vierka Ayisi

Vizuál k piesni NE! je plný metafor. Ak niekto čaká zábery na drahé autá či obnažené tanečnice, ako to býva v mnohých rapových videoklipoch, zostane sklamaný. Tomy Kotty nezaprie, že hranie mu je blízke, a tak si čas pred kamerou poriadne užil. Hoci je dej klipu, či skôr vnútorné rozpoloženie hlavného hrdinu, depresívne, vo finále tak vôbec nepôsobí. Zaujímavá réžia a kvalitná kamera robia svoje, rovnako i prekvapivý oslobodzujúci záver.

"V klipe vystupuje albín, ryšavé dievča či potetovaná žena, všetko typy, ktoré sa na prvý pohľad odlišujú od väčšiny a za svoj výzor bývajú odsudzovaní, pritom nikto nevie, akí sú v skutočnosti," hovorí Tomy, ktorý je v klipe tiež odsudzovaný za svoje názory a bojuje s vnútornými démonmi. Vyslobodí ho až Vierka Ayisi stvárňujúca vnútornú silu pokoja a duševnej rovnováhy. Tanečníčka a speváčka sa v klipe neobjaví náhodou, spolu s Tomym tvoria pár. "Vierka má triezvy pohľad na svet, je to harmonická bytosť. I v skutočnom živote pri nej nachádzam mier a porozumenie," vyznáva sa Tomy.


Na krste ho podporila rodina aj známe speváčky

Na slovenské pomery netradičný rapový videoklip mal minulý týždeň aj originálny krst. Obrazovku v podniku Icon Coffee & Lounge, na ktorej sa videosingel odpremiéroval, totiž jeho blízki obhádzali kúskami syra. Tomy sa netají tým, že je rodinne založený, a tak sa krstu ujala i jeho milovaná mama a ďalší členovia rodiny. K nim sa pridala Vierka i jej otec, známy tanečník a jeden z priekopníkov hip-hopovej kultúry na Slovensku, Fredy Ayisi.

"Tomy má od Boha veľký talent, je to nadaný hudobník. Prajem mu, aby sa jeho tvorba dostala medzi ľudí a mohol sa s nimi podeliť o svoje názory," poprial Tomymu Fredy, ktorý nielenže svojej dcére priateľa schvaľuje, ale si s ním aj veľmi dobre rozumie. Trio spája vášeň k joge, duchovno i striktné vegetariánstvo. Ak by sa teda Tomy niekedy rozhodol Vierku požiadať o ruku, je celkom isté, že od jej otca dostane požehnanie.

Fredy Ayisi, Tomy Kotty, Vierka Ayisi, Tina Zdroj: R. SvobodaFredy Ayisi, Tomy Kotty, Vierka Ayisi a Tina

Vďaka doterajšej tvorbe už Tomy stihol na seba strhnúť pozornosť známejších kolegov, ktorí už majú svoje hudobné začiatky dávno za sebou. Mladý talent prišli podporiť český spevák Matěj Vávra, raperi MomoPalermo, či speváčky Anita Soul, Tina a Barbora Švidraňová. Krásne interpretky nešetrili na rappera chválou. "Tomy vie veľmi dobre, čo robí, ma to v hlave upratané. Teším sa na jeho ďalšiu tvorbu," prezradila Tina, ktorá si napriek materským povinnostiam našla čas podporiť ho v jeho veľký večer.

Po divadelnom predstavení na krst dobehla i herečka a speváčka Barbora Švidraňová. "Tomy má krásny hlas a je magnetom na ženské publikum. Verím, že sa mu bude dariť," povedala známa červenovláska. Zaujímavosťou je, že práve s jej bratom Šimonom "Swibidie" Švidraňom tvorí mladý raper spomínané umelecké zoskupenie Art Priority. "Tomy bude hosťovať aj na mojom pripravovanom albume, zaspievame si spolu v piesni Dobré dievča," prezradila Barbora, ktorá svoj debut predstaví na konci novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Informácie a fotografie z krstu redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Barbora Šugárová.

Foto: R. Svoboda