Nový objav na slovenskej scéne Veroniku Strapkovú mohli fanúšikovia spoznať tento rok na jar, keď sa v šou Hlas Česko Slovenska pod vedením kouča Majka Spirita prepracovala do finálovej šestnástky. Zaujala najmä interpretáciou soulových skladieb (Aretha Franklin, James Brown/Etta James) a zaujímavo znie aj jej prvý oficiálny singel.

Čerstvo zverejnená skladba s názvom What Can I Tell You robí krásnu speváčku, ktorá sa rozhodla používať ľahšie zapamätateľné skrátené meno VeronikaS, ešte exotickejšou. Novinku, ktorá zaujímavo spája prvky reggae a popu, zložila ešte pred účinkovaním v speváckej šou - vznikla minulý rok počas študijného pobytu v Londýne.

"Reggae hudba je mi blízka, pretože často spája vážny obsah s vonkajšou rytmickou formou," vysvetľuje speváčka hudobné zameranie skladby, ktorá ju oproti Hlasu Česko Slovenska predstavuje širokej verejnosti v novej polohe. To, že má k reggae blízko, potvrdila už aj v lete na Uprising Reggae Festivale 2014, kde vystúpila so svojou kapelou.

videoklip What Can I Tell You Zdroj: Optical Pro

Hádka maľbou

Text piesne je osobný a hovorí o Veronikiných pocitoch z obdobia jej vzniku. "Je to vlastne môj dialóg samej so sebou. Pýtam sa, ale nikto mi neodpovedá. Chcela som upozorniť na fakt, že si dnes už nevážime to, čo máme, rovnako, ako sa nestaviame k problémom čelom. Vlastne je to len taká pocitová vec. Chcela som dať na papier svoju vlastnú rozorvanosť. Tak som to vtedy cítila," hovorí speváčka, ktorú k napísaniu textu v angličtine povzbudili londýnski priatelia a producenti.

Debutový videoklip mladej hudobníčky natočilia česká spoločnosť Optical Pro (Kontrafakt, Majk Spirit...) a DJ Lowa. "Oni prišli s nápadom tlmočiť myšlienku cez konflikt muža a ženy. Nechceli sme to riešiť štandardnou hádkou so slovami, tak sme sa hádali prostredníctvom maľby. Každý sa chce vyjadriť po svojom, ale nenachádzajú súlad. Nakoniec to, čo namaľovali zapália. Je to vlastne rovnaké, ako keď ľudia spália všetky mosty, čo im po vzťahu zostanú," dodáva Veronika. Spolu s ňou si hlavnú úlohu v klipe, ktorý sa natáčal v prostredí českých kúpeľov, zahral herec Braňo Deák.


Kto je VeronikaS?

Veronika Strapková alias VeronikaS je mladá začínajúca speváčka, ktorá žije a pôsobí v Bratislave. So spevom začínala už ako dieťa, kedy sa sama doprevádzala na gitare a skladala aj vlastné pesničky. V tom čase ju inšpiroval najmä český folk, ku ktorému sa aj dnes rada vracia. Neskôr od spievania upustila kvôli zdravotným problémom, napokon však osud zariadil, že sa dostala na VŠMU v Bratislave, kde počas štúdia herectva opäť začala trénovať aj spev.

V tomto roku sa zúčastnila speváckej súťaže Hlas Česko Slovenska, kde sa prebojovala až do finále. Podľa vlastných slov to skúsila preto, aby mohla svoju vlastnú tvorbu ľahšie dostať k ľudom. Píše vlastné texty, vačšinou v angličtine. S nahrávaním totiž začala práve tam , počas výmenného študijného pobytu. Dodnes chodieva nahrávať nové veci do Londýna, kde sa už naučila aj komponovať samostatné celky, niektoré svoje piesne si tak už zložila celé sama.

Pri tvorbe je ovplyvnená žanrami ako blues, reggae, soul, folk, R&B či hip-hop, no vždy skladá podľa toho, aký má pocit. "Nikdy si dopredu neurčím nejakú schému, podľa ktorej budem komponovať. Jednoducho si hrám a niečo sa mi zdá fajn, a to potom rozpracujem podľa pocitu, ktorý to vo mne evokuje. Preto niekedy zložím blues, niekedy folk a niekedy niečo iné. Som skrátka blíženec," hovorí so smiechom o svojej pestrej a žánrovo "neškatuľkovateľnej" tvorbe. Sme zvedaví na ďalšie skladby.

Pripomeňte si Veronikine vystúpenia z Hlasu Česko Slovenska:


Text: Hudba.sk
Foto: PR, Facebook.com/veronikastrapkovaslovakia