Americká punk-rocková kapela Green Day si na tohtoročnom udeľovaní MTV Europe Music Awards prevezme čestnú Global Icon Award. Na Twitteri o tom informovali v utorok zástupcovia televízie MTV, pričom dodali, že populárna skupina na udeľovaní cien aj vystúpi.

Global Icon Award po prvý raz udelili v roku 2010, keď si ju odniesla formácia Bon Jovi. Ďalšími interpretmi, ktorí ju dostali, sú Queen, Duran Duran, Eminem, Whitney Houston a Ozzy Osbourne.

Ceremoniál MTV Europe Music Awards sa uskutoční v nedeľu 6. novembra v Rotterdame a moderovať ho bude americká speváčka Bebe Rexha, ktorá bude zároveň aj jednou z hudobných účinkujúcich. Okrem zatiaľ potvrdili aj vystúpenia interpretov ako Bruno Mars, Shawn Mendes, Martin Garrix, Afrojack či kapiel Kings Of Leon a OneRepublic.
 
Tohtoročné nominácie ovládli americká speváčka a herečka Beyoncé a kanadský spevák Justin Bieber, ktorí získali zhodne po päť nominácií. O jednu cenu menej môžu získať hneď traja interpreti, a to barbadoská speváčka Rihanna, anglická speváčka Adele a anglická kapela Coldplay. O víťazoch a víťazkách v jednotlivých kategóriách rozhodnú ľudia prostredníctvom internetu.

Green Day vznikli roku 1986 v Kalifornii. Krátko na to sa im podarilo získať nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Lookout! Records a ponúkli EP nahrávku 1,000 Hours (1989) a album 39/Smooth (1990). V roku 1990 skupinu opustil Al Sobrante a za bicími ho nahradil Tré Cool, ktorý debutoval na druhej štúdiovke Kerplunk (1992). Po vydaní ďalšej nahrávky Dookie (1994) sa Green Day udomácnili na mainstreamovej scéne. Nasledovali albumy Insomniac (1995), Nimrod (1997), Warning (2000), American Idiot (2004), 21st Century Breakdown (2009) a trilógia Uno! (2012), Dos! (2012) a Tré! (2012).

Tento rok v októbri uviedli na trh dvanástu štúdiovku s názvom Revolution Radio. Na konte majú napríklad päť cien Grammy. V kapele v súčasnosti pôsobia aj Billie Joe Armstrong (spev, gitara) a Mike Dirnt (basgitara, vokály). Vlani v apríli ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Vypočujte si nový album skupiny Green Day na Deezeri:



Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Frank Maddocks

Súvisiaci interpreti: Green Day