Druhá tohtoročná edícia hudobného festivalu One Day Jazz sa začne 12. novembra otváracím koncertom v Bratislave. V priebehu desiatich dní si priaznivci kvalitnej hudby v piatich mestách po celom Slovensku užijú hodnotné interaktívne umenie. Súčasťou festivalu bude aj tradičný masterclass, tentokrát s formáciou Ben Williams Quartett.

V poradí už 11. ročník série koncertov One Day Jazz Festival, ktorá sa v posledných rokoch koná dvakrát do roka, zavíta okrem Bratislavy aj do Košíc, Prievidze, Banskej Štiavnice a Žiliny.

"Ambíciou festivalu je vytvárať dynamické, autentické a neopakovateľné dramaturgické spojenia. Spájame domácich a svetových hudobníkov na jednom pódiu a vytvárame tak vždy niečo unikátne. Je to dôležité aj pre našu hudobnú scénu a jej začlenenie sa do svetovej scény. Hudobníci sa na festivale spolu stretávajú, komunikujú aj mimo pódia a častokrát si aj spolu zahrajú," hovorí riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Otvárací koncert v réžii trojice Valihora - Hodek - Dave 

Otvárací koncert festivalu sa uskutoční v utorok 12. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Vystúpia na ňom Valihora Project, Áron Hodek & FriendsChris Dave & Drumhedz. Riaditeľ podujatia uvedie poctu legendárnej kalifornskej jazz-funkovej formácii Tower of Power, ktorá sa v roku 2011 zahrala aj na One Day Jazz Festivale. "Je to groovová muzika, spievaná, veľmi prístupná aj širšiemu obecenstvu," povedal Valihora o jednej zo svojich obľúbených kapiel.  
      
Druhým účinkujúcim na otváracom koncerte festivalu je Áron Hodek, v súčasnosti pravdepodobne najslávnejší basgitarista, ktorý má menej ako desať rokov. Na Instagrame ho sleduje už viac ako 200-tisíc ľudí z celého sveta a jeho virtuozitu a talent už osobne ocenili také veličiny ako Quincy Jones alebo Timbaland. Koncom októbra si v rámci Bratislavských jazzových dní zahral s kapelou Ghost-Note po boku slávneho basgitaristu MonoNeona (reportáž).

Áron Hodek Zdroj: archív hudobníkaÁron Hodek (foto: archív hudobníka)

"Myslím si, že svet vníma slovenských hudobníkov oveľa veľkorysejšie v porovnaní s tým, ako sa my prezentujeme. Nemali by sme sa báť, ale mali by sme si vytvárať mosty komunikácie so svetom," dodal Valihora. Tretím účinkujúcim otváracieho koncertu bude už slovenským fanúšikom dobre známy americký bubeník, rodák z Houstonu, Chris Dave, ktorý v roku 2014 vystúpil v rámci One Day Jazz Festivalu okrem Bratislavy aj v košickom Kulturparku.

Ďalšie koncerty jesennej edície festivalu sa uskutočnia v Košiciach (15.11.), Prievidzi (16.11.), Banskej Štiavnici (17.11.), Žiline (19.11.) a na záver sa festival 20. a 21. novembra opäť vráti do Bratislavy. Celý program festivalu nájdete nižšie, podrobnosti o umelcoch prinesieme v ďalších článkoch.

One Day Jazz Festival 2019 - jesenná edícia:

utorok 12. novembra - Ateliér Babylon, Bratislava

Valihora Project - Tribute To Tower of Power (SK) 
Aron Hodek & Friends (SK)
Chris Dave & Drumhedz (USA) 

piatok 15. novembra - Fuga, Košice

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU) 

sobota 16. novembra - Art Point, Kino Baník, Prievidza

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

nedeľa 17. novembra - Kultúrne centrum, Banská Štiavnica

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

utorok 19. novembra - Mestské divadlo Žilina, Žilina

Ben Williams Quartett feat. Marcus Strickland, Julius Rodriguez, Justin Brown (USA)

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU) 

streda 20. novembra - Konzervatórium, Bratislava

Masterclass: Ben Williams Quartett (USA) 

streda 20. novembra - Istropolis, Bratislava

Ben Williams Quartett feat. Marcus Strickland, Julius Rodriguez, Justin Brown (USA)

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

Jacob Karlzon Trio (SWE)

B-Stage: Alan Bartuš Trio (SK)

štvrtok 21. novembra - Divadlo Aréna, Bratislava

Shai Maestro Trio (USA) 
AMC Trio feat. Eric Marienthal (SK, USA)


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Zdenko Hanout (archív One Day Jazz Festivalu)

Súvisiaci interpreti: Martin Valihora