Česká folk-rocková kapela Divokej Bill má za sebou perný rok - oslavy 15. výročia na scéne so slovenskými fanúšikmi a následne naplnené festivalové leto doma v Českej republike. Úspešná skupina z českých Úval ani koncom roka nespomaľuje svoje tempo a vydáva nový album.

Jeseň Divokého Billa sa nesie v znamení ďalšieho nového albumu, vďaka ktorému majú fanúšikovia možnosť spoznať svoju obľúbenú kapelu v akustickej podobe. Do bohatej diskografie formácie totiž aktuálne pribudla nahrávka Divokej Bill - G2 Acoustic Stage. Hoci má skupina na konte už dva živé albumy, ten aktuálny je v porovnaní s nimi jedinečný - je totiž úplne prvým záznamom koncertu formácie v čisto akustickom prevedení.

Nahrávku vydal Supraphon v spolupráci s hudobnou stanicou Óčko v komplete DVD+CD. Ako už samotný názov napovedá, fanúšikovia na ňom nájdu záznam z vlaňajšieho koncertu Billov v pražskej Retro Music Hall, ktorý sa uskutočnil v rámci koncertnej série Óčka G2 Acoustic Stage. Z takmer dvojhodinového koncertu sa na nosič vošlo celkom sedemnásť piesní, ktoré sú reprezentatívnym prierezom tvorbou Divokého Billa. Nechýbajú hity z vlaňajšieho albumu 15, ale ani piesne, v ktorých Billa doplnili špeciálni hostia.

Okrem obvyklej osemčlennej zostavy sa na albume nachádzajú skladby v sprievode Václava Matase i unikátna kombinácia kontrabasu Rafana z Queens of Everything a gájd Vojty Kaliny z Pipes and Pints, ktorí si s Divokým Billom zahrali piesne Na západ a Stromy.


Kontrabas Rafana z Queens of Everything i gajdy Vojty Kaliny z Pipes and Pints si môžu fanúšikovia vypočuť aj naživo na aktuálnom akustickom turné kapely. Šnúra je vyskladaná zo štrnástich zastávok vrátane dvoch koncertov v pražskom Lucerna Music Bare. "Je to úplne iná atmosféra než na našom 'elektrickom' koncerte - taká komornejšia, ale pri tom stále jazda," pochvaľuje si gitarista a spevák Roman Procházka špecifické kúzlo akustického hrania.

Ako priznali členovia kapely, koncertný program si žiadal špeciálnu prípravu, a to aj napriek tomu, že na akustiku sú zvyknutí. "Najväčšiu zmenu má Vašek, ktorý musel presedlať z elektrickej gitary na akustickú, a okrem toho zapojil do niektorých piesní mandolínu," spresnil Roman. Kapela je práve presne v polovici veľkej šnúry, ktorá potrvá až do Vianoc a na veľkú radosť všetkých jej členov je zatiaľ koncert po koncerte beznádejne vypredané.

"Sme zhruba v polovici turné a všetky koncerty boli vypredané. Zvyšok turné, zdá sa, prebehne v rovnakom duchu. Sme veľmi radi a ďakujeme fanúšikom, že chodia a koncerty si užívajú spolu s nami," dodal huslista a spevák Adam Karlík. "Budúci rok budeme hrať najmä v zahraničí a odohráme len niekoľko letných akcií. Takže toto je na dlhšiu dobu posledné samostatné turné, ktoré si chceme so všetkými poriadne užiť! Tak neváhajte a príďte," uviedli členovia Divokého Billa. Na záver dodali, že sa v rámci svojich budúcoročných zahraničných koncertov zastavia aj na Slovensku.

Zostávajúce koncerty českého akustického turné:

4. 12. - Plzeň
6. 12. - Kadaň
12. 12. - Kovářov
13. 12. - Jilemnice
16. 12. - Praha
17. 12. - Praha
19. 12. - Krnov

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.

Foto: Marek Žídek

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill