Český spevák, skladateľ, textár a muzikálový herec Petr Muk by sa dnes (4.2.) dožil päťdesiatky. 24. mája 2010 však šokovala českú a slovenskú verejnosť jeho nečakaná smrť. Napriek predčasnému odchodu jeho hudba žije dodnes, prečítajte si ako naňho spomínajú hudobní kolegovia a zapojte sa do súťaže o novú troj-CD výberovku jeho tvorby.

"Petr bol vždy o krok vpred. My sa tu 'plácame' a on 'si hraje hudbu sfér'," povedal o Mukovi Petr Kučera, jeho najbližší súputník z kapiel Oceán a Shalom. "Počas svojho života stretávame veľa ľudí, ale človeka, ako bol Petr, môžeme stretnúť len raz. Vytvorili sme spoločne mnoho skladieb a až dnes mi v plnej miere dochádza, akým bol výnimočným hudobníkom a spevákom s veľkým ľudským srdcom otvoreným každému," uviedol zasa textár Petr Hons. "Bol váhajúci, jemný a prenasledovaný depresiami. Mal vrcholy a pády, ale veľa z jeho piesní patrí v hudbe k tomu najlepšiemu za posledných 25 rokov," zhodnotil Mukovu tvorbu publicista Josef Vlček.

"Keď ho počúvam, tak si čím ďalej tým viac uvedomujem, ako je nenahraditeľný, aj keď všetci sme nahraditeľní," zaspomínal si skladateľ Ondřej Soukup, v ktorého muzikáli Johanka z Arku si Muk zahral. "Budem navždy šťastný, že sa nám s Petrom podarilo nahrať tak dobrý album, akým bol V bludišti dnů, a navždy nešťastný, že po tomto CD už nemohlo vzniknúť ďalšie. Tvoriť s Petrom znamenalo pustiť si ho do svojho života, a zároveň prijať pozvanie do jeho života, tak pestrého a komplikovaného. Za túto skúsenosť mu neprestanem byť vďačný," povedal skladateľ Luděk Fiala.

Nedožité jubileum hudobníka oslávia jeho priatelia narodeninovým koncertom Petr Muk 50 - Petrovy písně pro Petra. Podujatie sa uskutoční 22. februára v Lucerna Music Bare v Prahe. Pri príležitosti nedožitej päťdesiatky umelca vyšla minulý týždeň aj kompilácia Platinum Collection, ktorá zachytáva takmer všetky jeho hudobné podoby. Na troch CD sa nachádzajú skladby z obdobia, keď Muk pôsobil v spomínaných kapelách a tiež piesne, ktoré vydal ako sólový interpret. O výber nahrávok sa postarali jeho fanúšikovia a fanúšičky prostredníctvom hlasovania na sociálnej sieti Facebook. Poradie skladieb na jednotlivých albumoch potom určili na základe počtu získaných hlasov. Okrem toho kolekcia ponúka ako bonus niektoré z Mukových zásadných skladieb. Viac info

SÚŤAŽ: Ak chcete vyhrať spomínanú kompiláciu, zapojte sa do utorka 10. februára do našej Facebookovej súťaže.

Biografia

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie. Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů, ktorá vyšla len pár dní pred jeho náhlou smrťou.

V roku 2011 sa do predaja dostal Mukov posmrtný album Outro. Spomínaný minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Muk účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku alebo Galileo. V rokoch 2002 a 2003 sa stal strieborných českým Slávikom, o rok neskôr bronzovým. Okrem toho niekoľkokrát obsadil druhé miesto v ankete TýTý a taktiež sa opakovane umiestnil v prvej trojke hlasovania členov Akadémie populárnej hudby. 

Tracklist výberovky Petr Muk - Platinum Collection:

Oceán:

1. Ráchel
2. Naděje
3. Vyznání
4. Prázdná ulice
5. Lék světu
6. Černé je nebe
7. Večer na zámku
8. Narcis
9. Noc je jako...
10. Jeden den
11. Doteky v zemi
12. Dávná zem
13. Osud
14. Čas
15. Padají koně
16. Havrani
17. Braň se touhám

Shalom:

1. Stín katedrál
2. Bon Soir, Mademoiselle Paris
3. Až jednou
4. Slunce
5. Tanec ve skle
6. Shalom
7. Jisrael
8. Zahrada odpovědí
9. Smlouvej
10. Pastýř stínů
11. Brány vzkazů
12. Chodíme kolem sebe
13. Dech
14. Ve větru
15. Léto měsíců
16. Dvojhvězda

Petr Muk:

1. Tančíš sama
2. Neusínej
3. Láska Tě spoutá
4. Láska, ta nebezpečná věc
5. Zrcadlo
6. Spolu
7. Ty a já (teď a tady)
8. Závoj mlhy
9. Oh L'Amour
10. A stejně Tě ztrácím
11. Nebe nehledej
12. Něžné dotyky
13. Lásku poznáš jizvou
14. Přicházíš s láskou
15. Teď zastav čas
16. Dál do srdcí
17. Okno v nebi

TIP: Vypočujte si hity Petra Muka na Deezeri.



Informácie pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z nahrávacej spoločnosti Warner Music.

Foto: Petrmuk.cz

Súvisiaci interpreti: Petr Muk