Singel Blurred Lines americko-kanadského speváka Robina Thickea bol najväčším a najpredávanejším svetovým hitom roka 2013. Dodnes však prebieha súdny proces o tom, či obľúbená skladba kopíruje pieseň Got To Give It Up Marvina Gayea. Vďaka tomu sa svet dozvedá, koľko skladba za necelé dva roky od vydania zarobila. Skúsili ste si tipnúť?

Podľa finančnej dokumentácie, ktorú zverejnili počas súdneho procesu, priniesla skladba hudobníkom, ktori sa na nej podieľali, a firmám, ktoré sa zúčastnili na jej vydaní a propagácii, celkový zisk 16,68 milióna amerických dolárov (v prepočte takmer 15 miliónov eur). Jej hlavný interpret a skladateľ Robin Thicke si prilepšil o 5,66 milióna dolárov (v prepočte približne 5 miliónov eur), spevákovi, producentovi a spoluautorovi Pharrellovi Williamsovi spolupráca na skladbe priniesla 5,15 milióna dolárov (4,6 milióna eur) a raper T.I. si vďaka hosťovaniu v Blurred Lines pripísal na účet 704-tisíc dolárov (632-tisíc eur). Zvyšok si rozdelili nahrávacie spoločnosti. Podľa ďalších údajov Thicke vďaka tomuto hitu získal navyše ďalších 11 miliónov dolárov (9,88 milióna eur) za koncertovanie.

Zverejnené finančné informácie majú pomôcť určiť prípadný ujdený zisk, ktorý prostredníctvom súdneho procesu žiadajú vyplatiť potomkovia legendárneho hudobníka Marvina Gayea. Frankie Christian Gaye, Marvin Gaye III. a Nona Marvisa Gaye totiž tvrdia, že Blurred Lines bez priznania kreditu vychádza z jeho piesne Got To Give It Up. Autori hitu sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou.

Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up. Taktiež tvrdia, že Thickeova skladba Love After War z roku 2011 vychádza z Gayeovej piesne After The Dance z roku 1976. V oboch prípadoch za porušenie autorských práv žiadajú odškodné až 150-tisíc dolárov (v prepočte približne 119-tisíc eur) a tiež časť ziskov z predaja obidvoch singlov.

Okrem miliónových ziskov a žaloby za plagiátorstvo priniesol megahit Blurred Lines Robinovi Thickeovi aj rozpad vyše 20 rokov trvajúceho vzťahu a označenie za sexistu roka. Piesni totiž okrem chytľavej hudby priniesla značnú pozornosť aj explicitná verzia videoklipu s tancujúcimi modelkami hore bez a kontroverzný text, ktorý niektoré ženské organizácie označili za skrytú propagáciu znásilňovania.


Zdroj: SITA (Hollywoodreporter.com, bbc.com, archív)
Foto: Facebook.com/robinthicke

Súvisiaci interpreti: Robin Thicke