Vypredané minuloročné koncerty v Prahe, Košiciach a Bratislave boli pre Petra Nagya jasným znamením, že o jeho hity je stále veľký záujem. Pod rovnakým názvom The Best of 30 rokov sa tak v máji a v júni uskutoční ďalšie turné, tentokrát až s jedenástimi zastávkami po celom Slovensku.

Spevák, skladateľ, textár a producent Peter Nagy je na hudobnej scéne už tri desaťročia. Po niekoľkých rokoch strávených v úzadí využil vlani okrúhle výročie svojej úspešnej kariéry na veľký reštart, ktorý nemožno nazvať inak ako triumfom. Fanúšikovia nechceli nestarnúceho rockera pustiť z pódia a následne ho na sociálnych sieťach doslova uprosili, aby pridal ďalšie koncerty.

Charizmatický spevák sa preto rozhodol výzvu prijať a v oslavách pokračovať. Hitový koncertný program s názvom The Best of 30 rokov predstaví už čoskoro aj v Martine, Ružomberku, Trenčíne, Žiline, Zvolene, Banskej Bystrici, Prievidzi, Piešťanoch, Nitre, Lučenci, ale aj na festivale Dance With Air, ktorý sa uskutoční na letisku v Bolerázi.

Hudba je stelesnené dobro

"Je to v podstate oslava verných fanúšikov. Nebyť ich priazne, nie je čo oslavovať. Ja som človek, ktorý verí v obyčajné piesne. Tie majú silu, lebo prinášajú porozumenie medzi ľuďmi, keď nijak inak, tak aspoň na tú chvíľu, čo trvá koncert. Hudba je stelesnené dobro," konštatuje Peter Nagy, ktorému sa po 30 rokoch profesionálneho hrania podarilo to, po čom túži každý muzikant a skladateľ. Jeho piesne doslova zľudoveli a spievajú si ich ľudia niekoľkých generácií.

"Mám radosť, že mám veľmi vnímavé publikum. Prostredníctvom kontaktu s fanúšikmi cez sociálnu sieť ma prekvapilo, ako veľmi vnímajú texty mojich piesní. Pripomenuli mi napríklad moju starú pieseň. 'Zachráňte ľudí pred ľuďmi'. Táto kľúčová veta textu je dnes aktuálna snáď najviac," zamýšľa sa hudobník, ktorý v apríli oslávi už 56 rokov.

Prečítajte si: 30 rokov Petra Nagya: Od Profesora Indiga k úspešnému návratu na pódiá


Na koncertoch predvedie najväčšie hity ako Sme svojiAj tak sme stále frajeri, Poďme sa zachrániťSám s nohami na stoleLáska je tu s namiKristínka iba spíSo mnou nikdy nezostarneš, či Poslednýkrát v nových aranžmánoch a s novým drajvom v podaní omladenej kapely Indigo. Tá sa predstaví v zostave: Mišo Kovalčík (gitara), Luboš Ďurech (basgitarista), Marek Mečiar (klávesy) a Jan Lau (bicie). Ako im to spolu hrá si môžete prečítať v našej reportáži z vlaňajšieho koncertu v Košiciach.

"Mám kapelu, ktorá hrá dnes rockovejšie a dravšie ako v minulosti. Aj keď sa snažíme, aby sme nesiahali na podstatu starých hitov. Tá je vždy v jednoduchej melódii a v neobvyklej textovej téme. Známe hity teraz hrávame v dlhšej koncertnej verzii a sú trochu prearanžované, aby sa moji muzikanti mohli lepšie predviesť ako umelci. Zahráme to, čo ľudia chcú počuť a čo si prídu s nami zaspievať. Hovorí sa tomu staré pecky," smeje sa spevák, ktorý patrí spolu s Richardom Müllerom, Mekym Žbirkom, Marikou Gombitovou či kapelami Elán, Tublatanka a Team medzi najúspešnejších interpretov slovenskej populárnej hudby 80-tych a 90-tych rokov. Na konte má 16 albumov, z ktorých sa spolu predalo vyše dva milióny kusov.

Slovenské termíny The Best of 30 rokov - jar 2015:

18. 5. - Martin, Kino Strojár
19. 5. - Ružomberok, Dom kultúry A. Hlinku
20. 5. - Trenčín, Piano Club
22. 5. - Žilina, Dom odborov
23. 5. - Boleráz, letisko - festival Dance With Air - viac info o podujatí
2. 6. - Zvolen, Dom kultúry Podborová
4. 6. - Prievidza, Kino Baník
8. 6. - Piešťany, Dom umenia
9. 6. - Nitra, PKO
10. 6. - Lučenec, Kino Apollo

Vstupenky:  Predpredaj.sk
(všetky koncerty okrem Bolerázu)

Lístky na festival Dance With Air sú v predaji TU. Na podujatí sa okrem Petra Nagya a skupiny Indigo predstavia aj Karpatské chrbáty, Grobiani, Chiki Liki Tu-a, Slobodná Európa, Zóna A a na svoje si prídu aj milovníci leteckých atrakcií a bábkového divadla.

Počúvajte najväčšie hity Petra Nagya na Deezeri:




Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy