Jedinečná príležitosť zatancovať si na dva svetoznáme orchestre, ktoré dobyli svet swingu a hot jazzu, pod jednou strechou sa naskytne 27. marca v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Veľká tančiareň zrkadlí americkú tradíciu 20. a 30. rokov, kde ku koncu sezóny bolo zvykom usporiadať tzv. Big Band Battle.

Na tomto súboji sa vždy zúčastnil orchester hrajúci v tančiarni predchádzajúci rok a proti nemu orchester, ktorý sa o tento angažmán uchádzal v nadchádzajúcom roku. Oba orchestre sa striedali pri hraní tanečných kôl celý večer, ktorý vrcholil súbojom "pieseň na pieseň". Samozrejme orchester, ktorý zožal väčší úspech, dostal prácu na ďalší rok.

Koncom marca si v Bratislave obdobný súboj "strihnú" dve rešpektované telesá. Na jednej strane bude stáť český kráľ swingu Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Big band disponuje širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Teleso pozostáva zo 14 hudobníkov a sólistu Ondřeja Havelku. Herec, režisér, scenárista a všestranne talentovaný zabávač žije od svojich študentských rokov len pre jazz a swing z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami.

Bratislavský "súboj orchestrov" je pre Havelku a Melody Makers prvým koncertom slovenského miniturné. S programom Perly swingu vystúpia koncom marca aj v žilinskom Dome umenia Fatra (29.3.) a v košickom Dome umenia (30.3.).


Orchester Bratislava Hot Serenaders je žánrovo veľmi vyrovnaným, i keď na pohľad väčším partnerom. Tento orchester tvorí 18 hudobníkov, vrátane neprekonateľného kapelníka a trubkára Juraja Bartoša, a patrí medzi jedno z mála úzko vyprofilovaných hudobných telies na Slovensku. Od svojho založenia v roku 1992 sa jeho obsadenie takmer nemení a osemnásť nadšencov sa pravidelne stretáva vo svojom voľnom čase bez jedinej prestávky.

Vynikajúci jazzový prejav všetkých hudobníkov je umocnený zmyslom pre vkusnú šou, ktorej nechýba humor a nadhľad. Použitie autentických nástrojov, starostlivo prepracované aranžmány, prinášajú jedinečný autentický zvuk, aký poznáme z filmov, či starých nahrávok.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Salek.