Od vydania minuloročného albumu The Son zbiera slovenský gitarista David Kollar jeden úspech za druhým. Vďaka pozitívnym ohlasom svetových médií najnovšie dostal pozvanie do USA, kde v októbri odohrá niekoľko koncertov. Okrem toho ho nedávno prekvapil email, ktorý mu poslal bubeník britskej kapely King Crimson Pat Mastelotto.

Album The Son (2013, Hevhetia) bol médiami v niekoľkých krajinách sveta zaradený medzi najlepšie nahrávoky roka (americký Guitar Moderne, francúzky Á decouvrir absolument, španielsky Prepared Guitar, Doba.sk). Nominovaný bol aj na Radio_Head Awards a veľmi pozitívne ho spomínali aj v ďalších médiách (AllAboutJazz, Lizard Magazine, Jazz Forum, Rock & Pop, SME, Pravda, Radio Proglas, Český rozhlas, Musik Reviews DE, Harmonie). RTVS o Kollárovi a albume The Son nakrútila dokument zo série Umenie 2013. Na oficiálnej stránke Marshall Amps bola nahrávka nominovaná ako Album roka. Na blogoch v USA a Francúzku sa dostal do TOP albumov roku 2013 na 2. a 7. miesto. 

"Veľmi ma to prekvapilo pretože som nečakal, že sa čokoľvek z toho môže stať práve mne," hovorí David Kollar o ohlasoch na album. "Najvačším šokom bol pre mňa email od Pata Mastelotta z King Crimson. Sedel som v aute na parkovisku a došla mi od neho správa: 'Ahoj David, som naozaj rád z toho, čo vidím a počujem na tvojej stránke. Zajtra hráme s Crimson Projekt vo Varšave a chcel by som ťa na tento koncert pozvať. Napíšem ťa na guestlist, nechám moje telefónne číslo a po koncerte sa porozprávame.' Najviac sa mu páčili moje vystúpenia, čo ma tiež dosť prekvapilo. Je to niečo úplné iné, ako robí on. Povedal mi, aby som mu stále posielal nahrávky a bude na mňa myslieť. Bolo to dosť veľké zadosťučinenie pre mňa. Dostávam stále maily a správy od hudobníkov a črtajú sa zaujímavé spolupráce."


Slovenský gitarista a autor filmovej hudby bol vďaka úspešnému albumu pozvaný odohrať niekoľko koncertov v USA. V októbri sa predstaví v mestách ako New York, Seattle, Portland, San Francisco, San José, Santa Cruz, Los Angeles a Long Beach. V januári zase odohral niekoľko koncertov v Taliansku s projektom The Blessed Beat, s ktorým sa ukáže aj na Slovensku (viď zoznam koncertov nižšie). Kollar je už na európskej scéne známy vďaka spolupráci s nórskym gitarovým mágom Eivindom Aarsetom (Jan Bang, Brian Eno, Nils Petter Molvaer, Dhafer Youseff...), bubeníkom Gergom Borlaiom (Scott Henderson, Gary Willis, Terry Bozzio, Benny Grep, Hadrien Feraud, Nguyen Le...), Andreou Ladanyi, Indiou Czajkowskou, Tadeuszom Sudnikom, Lenkou Dusilovou, Erlandom Dahlenom (Xplodin Plastix, Boschamas...), Bjorn Charles Dreyerom či Gunnarom Geissem.

Je tiež zakladateľom medzinárodneho projektu Artrance Performance, v ktorom majú v budúcnosti figurovať aj Vladislav Delay a Jan Bang. Tento rok stihol pripraviť hudbu pre pražské pohybové divadlo SpitFire Company v réžii Petra Boháča. SpitFire získalo minulý rok štyri prestížne ocenenia za najlepšiu performance s projektom Last Step Before The Fall. Chystá sa aj premiéra filmu režiséra Mira Rema, v ktorom je použitá Davidova hudba.

Just electric guitars - Bleeding Fingers Contest

Aktuálne potvrdené koncerty Davida Kollara na najbližšie mesiace:

11. 5. - Kunst Halle, Košice - David Kollar a India Czajkowska
9. 6. - Divadlo Ponec, Praha - Animal Exodus - Spit Fire Company - premiéra
10. 6. - Divadlo Ponec, Praha - Animal Exodus - Spit Fire Company - premiéra
30. 7. Christiania, Prešov - The Blessed Beat
31. 7. Hevhetia Festival, Košice - The Blessed Beat
1. 8. PiecArt, Krakow - The Blessed Beat
2. 8. Divadlo záhrada, BB - The Blessed Beat
5. 8. Stará Pekárna, Brno - The Blessed Beat
6. 8. JazzDock, Praha - The Blessed Beat

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol manažér Jozef Kukura. Ďalšie podrobnosti o projektoch a koncertoch Davida Kollara nájdete na www.davidkollar.sk.

Súvisiaci interpreti: David Kollar