Jeho skladby sa pýšia miliónmi prehratí na internete, ako dídžej stál na spoločných pódiách s hviezdami The Game, Snoop Dogg, Raekwon (Wu-Tang Clan) či Xzibit. Ako producenta ho vyhľadávajú najúspešnejšie osobnosti slovenského i českého hip-hopu a R&B. Billy Hollywood je na scéne presne 10 rokov, čo sa chystá osláviť, ako sa patrí.

Renomovaný slovenský DJ a producent Billy Hollywood prežíva prelomový rok. Počas úspešného prvého desaťročia na scéne si stihol zahrať popri svetových hviezdach a spolupracovať so niektorými z najúspešnejších mien slovenskej i českej scény. Veľkú obľubu a množstvo fanúšikov si získal najmä ako člen úspešnej formácie H16 či spoluprácou na sólovej kariére Majka Spirita. Zaujal najmä hitmi Hip Hop a Stresujúci blahobyt, najnovšie boduje s aktuálnou singlovou novinkou Kvety zo Spiritovho albumu Y Black.

"Mám milión spomienok na veci, ktoré keby mi niekto kedysi povedal, že zažijem, tak by som mu asi len tak ľahko neuveril. Takže uplynulých 10 rokov hodnotím veľmi dobre. Som rád, že mám na čo spomínať, keď budem starý, ale stále fešácky na verande v hojdacom kresle rozprávať vnúčatám zážitky," bilancuje s úsmevom.


Oslavy odštartovala výberovka

Hneď v úvode roka prekvapil Billy Hollywood fanúšikov nečakaným releasom. Na svojom Facebook profile zverejnil 24. januára, presne v deň svojich 33. narodenín, voľne stiahnuteľnú online výberovku #LookBack, na ktorej zhodnotil najúspešnejšie skladby od roku 2005 až po rok 2015. Výberovka priniesla až 45 skladieb. Titulom prvotiny sa hrdí track Turbo Boost, podľa ktorého bola neskôr pomenovaná aj Billyho niekdajšia skupina. Naopak, najnovšou piesňou na "bestofke" je inštrumentálna Summer In My Hood, ktorá vznikla na jar 2014.

"Bol to darček pre mojich fanúšikov. Mal som prirodzenú potrebu si tých 10 rokov zrekapitulovať. Bolo pre mňa magické, že práve na moju 33ku pripadalo aj okrúhlych 10 rokov, odkedy som začal používať alterego Billy Hollywood. Na niektoré pesničky som skoro úplne zabudol - bolo milé pripomenúť si ich. Okrem toho, aktuálne pribudla nová vlna fanúšikov a chcel som im priblížiť moje staršie veci, ku ktorým by sa možno ani nedostali," vysvetľuje rozhodnutie vydať výberovku online zadarmo.

Ako dodáva, za najzlomovejšie okamihy v doterajšej 10-ročnej kariére považuje obdobie tvorby s formáciou TurboBoost a neskôr skladby, ktoré vznikli na debutový sólový album Majka Spirita Nový človek, po ktorého vydaní bol prijatý za oficiálneho člena skupiny H16. "Veľmi si to cením, lebo od založenia skupiny k sebe nikoho iného neprizvali," hodnotí.


RukaHore Awards a druhá fáza oslavy

Len pred pár dňami zabodoval Billy Hollywood v hudobných cenách RukaHore Awards 2014, kde vďaka hlasovaniu fanúšikov obsadil 4. miesto v kategórii Producent roka. Tohtoročné hudobné prekvapenia z jeho dielne sa však ani zďaleka nekončia. Ako naznačuje, výberovka v úvode roka symbolicky ukončila prvé desaťročie jeho kariéry, a druhý tohtoročný (jesenný) release pravdepodobne symbolicky otvorí druhé desaťročie.

"Ďakujem za podporu, ktorú ste mi preukazovali počas tých rokov, či už správami alebo na koncertoch alebo len tým, že ste akýmkoľvek spôsobom podporovali to, čo robím. Nesmierne a úprimne si to vážim a nakoniec poviem to, čo hovorím už 10 rokov: Počúvajte dobrú hudbu a kašlite na to, aký je to žáner a či sa to hrá alebo nehrá v rádiách, a nezabudnite sa usmievať!" dodáva.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Soul For Show.

Foto: Lenka Filipeje