Jediný žijúci člen neslávne známej dvojice Milli Vanilli chystá kuriózny návrat na hudobnú scénu. Polovica z dua, ktoré oklamalo celý svet populárnej hudby, chystá nahrávku s interpretom, ktorý v skutočnosti spieval piesne dievčenských idolov konca 80. rokov. Už len názov projektu je ironický - Face Meets Voice: A True Milli Vanilli Experience.

Už je tomu 15 rokov, čo skupina Milli Vanilli musela vrátiť ocenenie Grammy za najväčší škandál v histórii popu. Afroameričania nemeckého pôvodu Rob Pilatus a Fab Morvan totiž skladby, ktoré dobýjali rebríčky hitparád koncom 80. rokov, nespievali. Boli len marketingovo príťažlivejším zosobnením talentovanejších hlasov. Teraz sa jediný preživší člen snaží znovu zaujať. Robí tak po niekoľkých neúspešných pokusoch.

Naozaj vie spievať

Štúdiovka s naozaj poetickým názvom Face Meets Voice: A True Milli Vanilli Experience (Tvár stretne hlas: Ozajstný zážitok Milli Vanilli) by pravdepodobne mala vyjsť v lete tohto roka, informuje o tom bulvárny portál TMZ.com. Ten cituje Johna Davisa, jedného z dvoch skutočných spevákov hitov tejto skupiny: "Bude to šokujúce. Všetci vedeli, že Fab Morvan nespieval na albumoch Milli Vanilli, ale nikto nevedel, že vie naozaj spievať. A vynikajúco..."

Podľa dostupných informácií tak niekdajší idol tínedžeriek bude skutočne spievať spolu s človekom, ktorého hlas sa kedysi postaral o jeho falošnú slávu. Ako tvrdí Davis, na albume sa objavia len nové skladby. Odvoláva sa pritom na to, že jeden z hitov jeho, resp. ich kariéry Blame It On The Rain sa už lepším spraviť nedá.


Raketový vzostup, bolestivý pád

Svet populárnej hudby azda nepozná slávnejší príbeh plný hanby a trapasu ako ten s Milli Vanilli v hlavnej úlohe. Dvojica vznikla v roku 1988 a už o rok neskôr vďaka singlu Girl You Know It's True prerazili z Európy do Ameriky. Skladba im vyniesla tri nominácie Grammy, z ktorých premenili na výhru len jednu, a to v kategórii Nováčik roka.

Pieseň, ktorou "za Veľkou mlákou" debutovali a nadobudli rýchly úspech, sa im stala viac než osudnou. Hoci za ňu získali platinovú platňu, postarala sa o ich rovnako rýchly pád. Počas vystúpenia v MTV sa im prednahraté vokály zasekli pri refréne tohto hitu a niekoľkokrát sa opakovala jeho úvodná veta. Vtedy Rob Pilatus v panike utiekol z pódia.

Počas tlačovej konferencie k incidentu dvojica priznala, že vokály k ich skladbám naspievali úplne iní speváci - Charles Shaw a John Davis. Dôsledkom bola povinnosť vrátiť zlatý gramofónik a zničená kariéra. Rob Pilatus a Fab Morvan sa potom ešte dvakrát pokúsili vrátiť na výslnie popu, avšak neúspešne. Pilatus situáciu nezvládol, stal sa závislým na liekoch a alkohole a 2. apríla 1998 sa neúmyselne predávkoval.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/FabMorvanFanPage

Súvisiaci interpreti: Milli Vanilli