Na konte majú päť úspešných albumov, zbožňujú ich milióny fanúšikov po celom svete a tento rok vyrážajú na európske turné. Britská formácia Lamb so svojím novým albumom a koncertnou šou ani tentokrát neobíde Bratislavu, kde vystúpi presne šesť mesiacov - 4. decembra.

Dvojica Lou Rhodes a Andy Barlow sa na Slovensko vráti po troch rokoch - naposledy si ju fanúšikovia mohli vychutnať v roku 2011, a to hneď dvakrát - na festivaloch Bažant Pohoda i Electronic Beats. Teraz opäť všetko nasvedčuje tomu, že pôjde o výnimočný zážitok. Hoci koncert v bratislavskom MMC sa uskutoční až o pol roka, prvá séria najlacnejších lístkov sa predala ešte pred zverejnením informácie o vystúpení v médiách.

Lamb tentokrát predstaví svoj nový, v poradí už šiesty album Backspace Unwind. Ten vychádza tri roky po nahrávke Five a jeho uvedenie na trh je naplánované na 20. október 2014, teda len pár týždňov pred avizovaným vystúpením v Bratislave. Fanúšikovia dua sa tak môžu okrem osvedčených hitov ako Gabriel či Gorecki tešiť aj na live premiéry celkom nových skladieb.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Biografia

Dvojica vydávajúca pod hlavičkou britského labelu Strata sa preslávila ako symbol hudobnej symbiózy dvoch elementov. Na jednej strane stojí elektronika Andyho Barlowa, reflektujúca dianie na britskej scéne, ovplyvnená drum&bassom, acid jazzom a breakbeatom. Na druhej strane charizmatický vokál Lou Rhodes s príznačným soulovým, miestami až popovým odtieňom.

Naživo dvojica vystupuje s kompletnou kapelou a ich koncerty majú rôzny charakter, od intímnych večierkov po energické žúry. Vlani dokonca absolvovali krátke turné s orchestrom Amsterdam Sinfonietta. Výsledkom je tento 25-minútový záznam.

Lamb na Electronic Beats v Bratislave, 2011 Zdroj: Igor DanišLamb v MMC na Electronic Beats 2011

Prvé úspechy zaznamenali Lamb s rovnomenným debutom, ktorý vydali krátko po svojom vzniku v roku 1996 (tento rok v marci vyšiel v reedícii). O tri roky neskôr nasledoval album Fear Of Fours a v roku 2001 nahrávka What Sound, na ktorú si dvojica prizvala rôznorodých hudobných hostí - Jimi Goodwin (Doves), Michael Franti, Me'shell Ndegéocello, Scratch Perverts, Will Malone či Arto Lindsay.

Štvrtý album Between Darkness and Wonder sa zrodil v roku 2003, po jeho vydaní si však formácia dala dlhodobú prestávku, počas ktorej členovia pracovali na sólových projektoch. Návrat kapely na pódiá bol veľkolepý - v roku 2009 vystupovala na najväčších festivaloch (The Big Chill, Glastonbury...) a o rok neskôr nasledovalo 33 koncertných šou pre státisíce divákov v 29 krajinách. Kapela sa preto rozhodla nahrať piaty album Five (2011), na ktorom kapela fanúšikov trip-hopu nesklamala a svoje kvality opäť potvrdila na festivaloch a v kluboch.

Z novinky Backspace Unwind zatiaľ duo zverejnilo ochutnávku v podobe titulnej skladby, ktorá zaujme minimalistickým zvukom, a videorozhovor.

Lamb - Backspace and Unwind (fast forward mix)


Pripomeňte si skladby z predchádzajúcich nahrávok:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Lamb