Vedeli ste, že jeden z najväčších hitov americkej speváčky Gwen Stefani, skladba Rich Girl, je coververziou adaptácie slávnej skladby z muzikálu Fidlikant na streche? Už spojenie "coververzia adaptácie" je dosť krkolomné, tak čo potom poviete na "a cappella mashup coververzie adaptácie s originálnou skladbou"?

Našťastie si stačí pozrieť video, ale ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte. Klasický muzikálový hit If I Were a Rich Man, ktorý napísali v roku 1964 do kultového broadwayského muzikálu Fidlikant na streche textár Sheldon Harnick a skladateľ Jerry Block, spievalo nespočetné množstvo spevákov v rôznych jazykoch a oficiálne vyšiel v desiatkach rôznych coververzií. Tridsať rokov po jeho vzniku inšpiroval vznik ragga skladby britskej dvojice Louchie Lou & Michie One, ktorá vyšla pod názvom Rich Girl a okrem hudby obsahovala aj nový text.

Práve táto adaptácia, ktorá z originálu ponechala len hlavnú melódiu a základ textu ("If I was a rich..."), inšpirovala Gwen Stefani. Rozhodla sa preto nahrať vlastnú verziu s raperkou Eve, ktorá vyšla v roku 2004 takisto pod názvom Rich Girl. Opäť s pozmeneným textom, no s notoricky známym vokálnym "riffom", vďaka ktorému sa medzi autormi singla uvádza aj meno Sheldona Harnicka. Jej "coververzia adaptácie" však od muzikálového originálu prešla takou premenou, že si pravdepodobne väčšina fanúšikov známeho hitu ani neuvedomila, odkiaľ im je najchytľavejšia časť piesne povedomá.

Tu prichádza na rad prepojenie dvoch najznámejších verzií piesne, ktoré od seba delia štyri dekády - postarali sa o to speváci z a cappella formácie Semi-Toned, ktorej členovia sa dali dohromady na univerzite v britskom Exeteri. Aktuálni víťazi súťaže "beznástrojových" kapiel The Voice Festival UK vo svojom najnovšom videu s názvom Rich Man potvrdzujú, že ich poňatie coververzií známych skladieb je hudobne originálne a nápadité. A video, ktoré je ich prvým oficiálnym klipom, zase ukazuje, že im nechýba zmysel pre humor. Posúďte sami.


Muzikálová verzia z filmovej adaptácie z roku 1971. Spieva Chaim Topol.


Gwen Stefani - videoklip Rich Girl:


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Gwen Stefani