Jedna loď, jeden deň, viac než 60 medzinárodných umelcov prezentujúcich sa naprieč žánrami súčasného umenia. Uprostred všadeprítomnej expozície výtvarného umenia, sochárstva a inštalácií sa konajú performancie, prednášky, workshopy, premietanie filmov či koncerty.

To všetko môžete zažiť 3. októbra na vlnách Dunaja, na trase z mestečka Tulln an der Donau cez Viedeň do Bratislavy, so 400 návštevníkmi na palube. Hovoríme o druhom ročníku festivalu Art Unanchored, ktorý organizuje skupina mladých umelcov a milovníkov umenia, ktorí si dali za cieľ rozvíriť nielen vody Dunaja. Už druhý rok sa táto platforma súčasného a neopozeraného umenia bude celý deň plaviť na nádhernom nostalgickom, 75 metrov dlhom a 76 rokov starom parníku MS Stadt Wien. Návštevníci budú mať možnosť stať sa nielen súčasťou veľkého "Gesamtkunstwerku", ale zároveň sa stretnúť s umelcami, zaujímavými hosťami a zažiť naozaj nevšedný kultúry zážitok.

Pozrite si trailer so zábermi z prvého ročníka:


Po veľkom úspechu minulého ročníka sa je aj tento rok na čo tešiť. Popri talentovaných umelcoch výtvarného umenia ponúkne festival aj zaujímavých hudobných interpretov. Duo Konea Ra je na rakúskej hudobnej scéne úplným originálom. Kombinácia deep-soulového spevu a opulentného elektropopu dokáže publikum roztancovať, ale aj priviesť do zasneného tranzu. Viedenská skupina KIDS N CATS vyniká charizmatickou speváčkou a 8-bitovým soundom v kombinácii s gitarami, LeToy zase miešajú syntetické melódie so strhujúcimi metalovými rifmi, príšerami či astronautmi v trblietavých oblekoch. V rámci hudobného programu sa predstavia aj nové rakúske objavy Kartenhauskörper či RamboRamboRambo.

Parník vyráža 3. októbra ráno z prístavu v Tullne, pred poludním sa zastaví vo Viedni, kde pristúpia ďalší hostia a pokračuje sa do Bratislavy. Tam je večer naplánovaná dvojhodinová prestávka. Hostia môžu vystúpiť alebo môžu pristúpiť noví návštevníci, ktorí chcú ísť len na spiatočnú cestu do Viedne, kam loď dorazí približne o polnoci. Deň pred festivalom sa v Tullne koná "Opening Ceremony", na ktorú sú všetci srdečne pozvaní.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Barbora Trněná z tímu festivalu Art Unanchored. Viac sa o festivale dozviete na oficiálnom webe www.artunanchored.com.