Do Waves Bratislava zostávajú dva mesiace a my poznáme takmer finálny festivalový lineup spolu s otváracou párty, o ktorú sa postará britský producent a raper Mike Skinner. Do programu pribudla početná várka hudobníkov z celej Európy a známe sú aj ďalšie detaily akcie, ktorá na jeseň opäť obsadí centrum hlavného mesta.

Na Slovensko sa vďaka Waves Bratislava vráti britský producent, raper a spevák Mike Skinner, ktorý sa v roku 2008 so svojím projektom The Streets postaral o jeden z legendárnych koncertov v histórii festivalu Pohoda. Tridsiatnik, ktorý zmiešal zvuk uk garage s hip-hopom aj reggae, a jeho textami sa zaoberal už aj profesor literatúry na Oxforde, sa vo štvrtok 1. októbra postará o úvod festivalu v bratislavskom Nu Spirit Clube. Na akciu sa dajú kúpiť lístky samostatne za 10 eur alebo spoločne so vstupom na dvojdňový klubový festival za 20 eur (lístky na festival bez otváracieho večera stoja momentálne 12 eur).

Hlavný program Waves Bratislava je sústredený do piatku a soboty (2. a 3. októbra) v 12 kluboch v centre mesta. K doteraz zverejneným hudobníkom pribudlo dalších takmer 50 mien: medzi nimi napríklad Izraelčanka Adi Ulmansky, známa z podujatí Electronic Beats, avant-popoví Howling Owl z Holandska, dunivý a blikajúci francúzsky elektropop NÄO, estónske rockové talenty Elephants from Neptune, litovská pesničkárka Alina Orlova či rakúske duo Nicola Jaey & Harry Jen.

Českú republiku okrem iných zastúpia Ohm Square, Never Sol, WWW, Mayen, Schwarzprior, Videos a Mulholland Blue, nedávni víťazi hitparády Rádia Wave "Startér", ktorá objavuje čerstvé a neopočúvané mená československej alternatívy. Zo slovenskej scény sa predstavia napríklad Karol Mikloš, Fallgrapp, Lavagance, Frequency, Whithe, Stratasoul, Stroon a ďalší.

Prihlásilo sa viac ako 500 kapiel

Waves Bratislava ponúka veľkú žánrovú pestrosť a zameriava sa najmä na "export-ready" hudobníkov, o ktorých ešte budete počuť. Ide o jediný showcase festival na Slovensku, ktorý si od roku 2011 vybudoval solídnu reputáciu u nás aj v zahraničí. Dokazuje to aj fakt, že možnosť prihlásiť svoju kapelu do programu využilo tento rok viac ako 500 kapiel.

"Všetky sme si prešli, jednu po druhej, a našli sme veľa kvalitnej hudby," hovorí šéf Waves Bratislava Tibor Holoda. Program sa rodí v koordinácii s partnerskou akciou vo Viedni a na dramaturgii spolupracujú ďalší: "Dávame aj na odporúčania a tipy ľudí, ktorých rozhľad a názor si vážime. Napríklad v Čechách spolupracujeme s časopisom Full Moon, Rádiom Wave a agentúrou Bumbum Satori."

Festival dáva tradične najväčší priestor hudbe z vyšehradského regiónu, ktorá je jeho hlavnou doménou. Každoročne sa však okrem toho zameriava aj na iný vybraný európsky región, v tomto ročníku sú to tri pobaltské krajiny - Litvu, Lotyšsko a Estónsko. Ich hudba sa bude zviditeľňovať na koncertoch, aj na konferencii určenej pre profesionálov z celého sveta.

Festivalová permanentka na oba dni - 2. a 3. októbra - so vstupom do všetkých bratislavských klubov je momentálne v predpredaji za 12 eur a zakúpiť si je možné aj kombo lístok, vrátane otváracieho koncertu Mika Skinnera za 20 eur. Uvedené ceny platia do 6. septembra a následne sa budú zvyšovať. Všetky podrobnosti o festivale a vstupenkách nájdete na oficiálnej stránke www.wavescentraleurope.com.

Nová vlna mien Waves Bratislava 2015
(celý zoznam účinkujúcich nájdete tu a vypočuť si ich môžete na Deezeri alebo Spotify)

Abnormal (SK)
Adi Ulmansky (IL)
Boska (NO)
Colours of Bubbles (LT)
Cosovel (PL)
DaGamba (LV)
Elephants From Neptune (EE)
Fallgrapp (SK)
Frequency (SK)
Gasmac Gilmore (AT)
Golden Parazyth (LT)
Howling Owl (NL)
Jonathan (HR)
Jurgis Did (LT)
Karma Art (AT)
Karol Mikloš (SK)
Kodek (LV)
Kyklos Galaktikos (CZ)
Laika Suns (LV)
Lavagance (SK)
Lea Santee (AT)
Leon Somov & Jazzu (LT)
Makrohang (HU)
Mayen (CZ)
Micucu (EE)
Mike Skinner (UK)
Mr. Myster (LV)
Mulholland Blue (CZ)
Name Does Not Matter (CZ)
Never Sol (CZ)
Nicole Jaey & Harry Jen (AT)
NÄO (FR)
Odd Hugo (EE)
Ohm Square (CZ)
Olivier Heim (PL)
Peal (SK)
Polemic (SK)
Polkov (AT)
Purist DJs (SK)
Samuel Hošek (SK)
Schwarzprior (CZ)
Stratasoul (SK)
Tomino & Myslivec DJs (CZ)
UMA (DE)
Videos (CZ)
Whithe (SK)
WWW (CZ)
Würffel (EE)
Xxanaxx (PL)

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Waves Bratislava Alexander Čerevka.