Tvrdšia rocková hudba je mu podľa vlastných slov bližšia, no zdá sa, že ani vymäknutý pop rock Mira Šmajdu ešte neomrzel. V prípade nového videosingla z debutového albumu jeho novej kapely Terrapie ide o obrat o 180 stupňov a jediné, čo spája skladbu Každý deň s januárovým singlom Odpovede, je nie príliš kvalitný text.

Nový mužnejší imidž, trochu screamu a zaujímavá rocková inštrumentálka, v ktorej sa melodické časti striedajú s tvrdšou energiou hardcoru. To bol singel Odpovede, ktorým Miro Šmajda v januári spolu s temným videoklipom predstavil svoju novú kapelu Terrapie. Nebyť poslabšieho textu, mohol si ním získať fanúšikov aj medzi ľuďmi, ktorí ho dávno zavrhli. V rozhovore pre Hudba.sk neskôr prezradil, že novú kapelu založil s cieľom hrať tvrdšiu a výraznejšiu muziku, ktorá bude zároveň veselšia a menej melancholická ako jeho predchádzajúce sólové počiny.

Na debutovom albume Terrapie, ktorý sa dá celý vypočuť na Youtube, možno skutočne väčšinu skladieb zaradiť do kategórie tvrdších (v rámci súčasného rockového mainstreamu), no nájde sa aj pár výnimiek. Konkrétne ide o pomalé balady Dávno a Ženy, a tiež pieseň Každý deň, ktorá znie ako tínedžerská verzia náhodne vybratého hitu skupiny Gladiator. Hoci na album príliš nezapadá a svojou tuctovosťou vôbec nereprezentuje jeho zvuk, práve túto skladbu si Šmajda a spol. vybrali za svoj letný singel.

Tomu zodpovedá aj čerstvo zverejnený videoklip, ktorý má príjemnú atmosféru, no pri texte obsahujúcom patetické verše ako "keď fúkol vietor zrnko lásky do vatry" alebo rýmy typu "a poznačiť poznámku si do denníka, že nesmieš zabudnúť pribaliť macíka" si hovorím, že poznať svoju cieľovú skupinu v Mirovom prípade veru nie je žiadna výhra. Koncertovať najmä pre mladé ženské publikum je určite príjemné, no pri takejto tvorbe sa naozaj nemôže čudovať, že má väčšina rockových fanúšikov problém brať ho vážne.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Miro Šmajda