Fanúšikovia zosnulého amerického hudobníka Jimiho Hendrixa sa dočkajú nového CD a dokumentu. Novinky sa budú zameriavať na vystúpenie legendárneho gitaristu a speváka na Atlanta International Pop Festivale zo 4. júla 1970.

Dokument s názvom Jimi Hendrix: Electric Church bude mať premiéru 4. septembra na kanáli Showtime, pričom 30. októbra by mal film doplnený o bonusy vyjsť aj na DVD a Blu-ray. V snímke budú rozprávať aj Billy Cox, Mitch Mitchell, Paul McCartney, Steve Winwood, Kirk Hammett či Alex Cooley.

Ešte skôr sa na trh dostane CD Freedom: Atlanta Pop Festival obsahujúca 16 skladieb. Nahrávka vyjde 28. augusta ako 2CD a tiež dvojvinyl.

Tracklist live albumu:

CD 1
1. Fire 
2. Lover Man 
3. Spanish Castle Magic 
4. Red House 
5. Room Full Of Mirrors 
6. Hear My Train A Comin’ 
7. Message To Love 

CD 2 
1. All Along The Watchtower 
2. Freedom 
3. Foxy Lady 
4. Purple Haze 
5. Hey Joe 
6. Voodoo Child (Slight Return) 
7. Stone Free 
8. Star Spangled Banner 
9. Straight Ahead 

Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy - Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami.

V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: AP Photo/Warner Records

Súvisiaci interpreti: Jimi Hendrix