Od 25. do 27. októbra bude bratislavská Incheba už tradične miestom konania Bratislavských jazzových dní. Známe sú už aj prvé zahraničné mená - medzi hviezdy 39. ročníka "džezákov" bude patriť saxofonista Joshua Redman, americký hudobník Chris Potter a HBC The Super Trio v zložení Henderson, Berlin a Chambers.

Joshua Redman patrí medzi najvyhľadávanejších saxofonistov. Vo svojej doterajšej kariére tento 44-ročný hudobník spolupracoval takmer s každým, kto v hudobnom svete niečo znamená. Na koncertoch či v štúdiu pri nahrávaní albumov sa stretol napríklad s The Dave Matthews Band, Chickom Coreom, Quincy Jonesom, B. B. Kingom, Nicholasom Paytonom, Dianne Reeves, ale aj s The Rolling Stones či Stevie Wonderom. Joshua Redman Quartet bude headlinerom piatkového večera (25.10.).


Za názvom HBC The Super Trio sa skrýva špeciálny projekt troch superlatívmi označovaných svetových hudobníkov. Gitarista Scott Henderson, basgitarista Jeff Berlin a bubeník Dennis Chambers. Každý z hudobníkov je výnimočný a všetci traja sú fanúšikmi, ale i odborníkmi označovaní za to najkvalitnejšie, čo v súčasnej hudbe nájdete. Henderson, Berlin aj Chambers vo svojich doterajších kariérach spolupracovali s najúspešnejšími hudobníkmi a spevákmi po celom svete.

Ich spolupráca začala v roku 2009 a po megaúspešnom svetovom turné v roku 2012 vydalo HBC The Super Trio prvý album. Pre veľký úspech celosvetové turné s početnými zástavkami v Európe opakujú aj tento rok. V Bratislave sa táto "jazzová superkapela" predstaví v sobotu (26.10.).

  
Chris Potter patrí medzi svetových hráčov na saxofón, publiku je však známy aj ako skladateľ, gitarista a klavírista. Vo svojej doterajšej kariére nahral viac ako 15 albumov v pozícii sólového hráča, celkovo spolupracoval na viac ako 150 nahrávkach, medzi inými aj s hviezdami ako Pat Metheny, Red Rodney, Dave Holland alebo Dave Douglas. Svoj prvý profesionálny koncert odohral ako trinásťročný, na Slovensku vystúpi s projektom Chris Potter's Underground v nedeľu (27.10.).


Vo svojej dlhej histórii Bratislavské jazzové dni priviezli na Slovensko veľké množstvo uznávaných hudobníkov aj nových talentov z celého sveta. Inak tomu nebude ani tento rok. Na dvoch pódiách v Inchebe sa odohrá dovedna 21 koncertov. Okrem už zabehnutých intepretov aj tento rok organizátori vyčlenili miesto pre talentovaných hudobníkov a začínajúce kapely prostredníctvom súťaže Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP.

Okrem spomenutých Američanov a víťaza minuloročne súťaže talentov (Martin Uherek Quartet) sa na ročníku 2013 predstavia podľa oficiálnej stránky aj ďalšie zaujímavé mená ako Bilal, José JamesChicago Blues Connection, Guillaume Perret & The Electric Epic, Ruggero Robin, Amadinda a ďalší. Predpredaj bol spustený dnes (4.9.), k dispozícii sú jednodňové vstupenky aj permanentky, lístky na voľné sedenie aj na vlastné miesto.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac informácií nájdete na www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.

Súvisiaci interpreti: Joshua Redman