Má len 20 rokov, jej debutový album je vonku iba pár dní, ale už sa radí medzi najsľubnejších nováčikov "inteligentného popu" v tomto roku. Halsey svoje prvé skladby zverejnila ako 14-ročná a krátko na to už mala tisícky nasledovníkov na sociálnych sieťach. Teraz jej hudobní kritici veštia ikonickú kariéru.

"Wow, myslím, že sme našli novú ikonu. Táto nahrávka je obrovská. Ó, môj Bože," povedal Zane Lowe, dídžej britského pôvodu, ktorý určuje trendy v populárnej hudbe, na margo singla New Americana od mladej speváčky a hudobníčky Halsey. Stalo sa tak pred mesiacom v rádiu Beats 1 spoločnosti Apple, kde má Lowe po odchode z BBC Radia 1 vlastnú šou. V nej skladbu s hitovým potenciálom pustil dokonca dvakrát za sebou. Všetko však malo svoj postupný vývoj.


Sila internetu

So sociálnym marketingom to zjavne speváčka, vlastným menom Ashley Nicolette Frangipane, vedela už od puberty. Jej príspevky mali na sociálnej sieti MySpace vyše 14-tisíc fanúšikov, a to mala len 14 rokov. Rastúcu fanúšikovskú základňu rodáčka z amerického New Jersey využívala naplno a pribúdajúcim masám ponúkala svoju tvorbu zadarmo.

Zlomový moment nastal, keď publikovala skladbu Ghost na Youtube a neskôr ju nezávisle vydala cez streamovaciu službu. Elektro-popový singel znejúci ako fúzia Lorde, Lany Del Rey, Ellie Goulding a BANKS pobláznil hlavu piatim hudobným vydavateľstvám a postupne si predral cestu aj mainstreamovými rozhlasovými stanicami, kde konkuroval tvorbe už etablovaných hviezd ako Lady Gaga alebo Pharrell Williams. Dnes je aj vďaka lesbickej erotike v oficiálnom videoklipe jej najsledovanejším kúskom na Youtube s takmer 5 miliónmi prehratí.


Sebavedomý debut

Z vydavateľstiev, ktoré o jej tvorbu prejavili záujem, napokon zvíťazila značka Astralwerks Records - súčasť vydavateľstva Capitol Records (Katy Perry, Beck...). Tu získala kontrakt doslova za pár hodín. "Pamätám si, ako som vošla do Capitol Records, sadla som si vedúcimi a tí mi povedali: 'Pozri, čo si spravila, kým sa nikto z nás nepozeral.' Bol to pre mňa moment, na ktorý som v živote najviac hrdá. Svoje základy som si vybudovala sama a oni mi to dovolili, lebo to funguje," priblížila speváčka, ktorá v posledný augustový piatok vydala svoj prvý album Badlands. Predtým ešte ponúkla EP Room 93.

Debutový album charizmatickej rodáčky z Washingtonu prináša v základnej verzii jedenásť piesní, pod ktorými je Halsey podpísaná aj ako autorka. Pre milovníkov deluxe verzií je album k dispozícii aj v rozšírenej verzii obsahujúcej päť trackov naviac. Medzi nimi aj coververziu piesne Walk The Line, obrovského hitu Johnnyho Casha.

Kým speváčky väčieho formátu majú často aj ostych pred svetovými pódiami, nová interpretka na scéne je iná. Minulý rok stihla ísť aj na turné s The Kooks, Young Rising Sons a v posledných mesiacoch absolvovala 40 koncertov v amerických arénach a najväčších zámorských festivaloch, kam si ju ako predskokanku vybrali Imagine Dragons. Tí vystúpia v Bratislave budúci rok a ak so sebou 19. januára prinesú aj Halsey, budete sa môcť naživo presvedčiť o nespochybniteľných kvalitách novej nádeje svetovej pop music.  


Vypočujte si deluxe verziu albumu Badlands na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Autor: Marek Majzon (zdroj: New York Times, Dominika Dirgasová)
Foto: Rich Fury/Invision/AP