Koncom septembra skupina Para ohlásila klubové turné Žiadne slová, iba činy. Predstaví sa na ňom v siedmich slovenských mestách na prelome októbra a novembra, s najväčšími hitmi ale aj novými skladbami z avizovaného vinylového dvojsingla Žiadne slová, iba činy / Linda. Druhý menovaný track z platne sa v týchto dňoch dočkal aj romantického vizuálu.

Para má za sebou kreatívne leto s menším počtom festivalov ako obyčajne. Vďaka väčšiemu pokoju na skladanie sa bratislavskej kapele opäť podarilo prísť so silnou pesničkou, ktorá vypovedá o hudobne nevyčerpateľnej téme. V texte sa mihne aj starý známy, miestny "gypsy king", ktorého poznáme ešte zo skladby Veci, čo si pamätám z albumu Brutálna zostava (2004).

O vizuál skladby Linda sa postaral čoraz známejší fotograf Lousy Auber, ktorý sa venuje analógovej fotke, ale v prípade novej "paráckej" pesničky sa ujal réžie. Úlohu kameramana zobral osvedčený Viktor Cicko z Pop Studia, ktorý kapele natočil už tri klipy.

Hlavnou myšlienkou videa je poukázať na emócie, ktoré cítime pred bozkom bez ohľadu na to, či ide o prvú pusu čerstvo zaľúbených milencov, dlhodobých partnerov alebo cudzincov. V klipe sa bozkávajú dlhoročné páry, ľudia rovnakého pohlavia ale aj takí, ktorí sa pri natáčaní stretli prvýkrát.

Text piesne Linda


A čo tvorcovia pri natáčaní zistili? "Že bozk ako prejav a synonymum najsilnejšieho citu funguje vždy a všade. Aj pred kamerou a je jedno, či ide o herečku Zuzanu Porubjakovú, speváka Laskyho alebo ostatných účinkujúcich. Emócie sú počas celého videa skutočné," hovoria Lousy Auber a Viktor Cicko.

Dvojica nových pesničiek určite odznie aj na blížiacom sa turné s názvom Žiadne slová, iba činy. Na väčšine z ôsmich koncertov šnúry okrem Pary vystúpia aj ďalší hostia: Vydrapená Bužírka Punk System, Edo Klena & Klenoty, Bad Karma Boy, Saténové ruky, či Sendreiovci.  

Para - Žiadne slová, iba činy tour: 

27. 10. - Žilina, Stanica Žilina-Záriečie (+Vydrapená Bužírka Punk System)
28. 10. - Prešov, Wave (+Edo Klena & Klenoty)
29. 10. - Košice, Tabačka Kulturfabrik (+Bad Karma Boy) 
3. 11. - Trenčín, Piano club (+Saténové ruky)
4. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot (+Sendreiovci) 
5. 11. - Púchov, Queens Pub
10. 11. - Bratislava, Nu Spirit Club
11. 11. - Bratislava, Nu Spirit Club 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za kapelu Para Alexander Čerevka.

Foto: Lousy Auber / Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Para