Po videoklipe dokumentaristu Maroša Beráka ku skladbe Bratislava II sa skupina Živé kvety pripomína novým klipom k B-strane vinylového singla venovaného nášmu hlavnému mestu, ktorým je pesnička Bratislava I. Po zobrazení súčasnej Bratislavy, tentokrát pieseň sprevádzajú unikátne archívne zábery.

Vinylový singel Bratislava vyšiel začiatkom septembra v českom undergroundovom vydavateľstve Polí5 a patrí medzi najsilnejšie nahrávky Živých kvetov. Atmosféru oboch skladieb umocňujú videoklipy, ten nový k piesni Bratislava I spravila Majka Chudíková a obsahuje archívne filmové zábery Bratislavy zo 40-tych rokov minulého storočia.

Kým prvá zverejnená pieseň bola trpkou výpoveďou s viacerými mrazivo pravdivými veršami, Bratislava I má v súlade s klipom nostalgickú atmosféru a je nežným vyznaním lásky svojmu mestu. A je v nej aj množstvo pátosu, no kapela, ktorá už 20 rokov neodmysliteľne patrí k bratislavskému hudobnému podhubiu, je v oboch polohách svojho vzťahu k mestu - kritizujúcej aj milujúcej - absolútne uveriteľná. 


Obidve skladby o Bratislave nahral Jakub Kratochvíl v domácom štúdiu Živých kvetov v produkcii Petra Bálika a Erika "Lososa" Horáka, ktorý ich aj zmixoval. Za masteringom stojí známy český majster zvuku Ondřej Ježek. Vinylový singel sa dá zakúpiť vo vybraných predajniach v Česku a na Slovensku, na koncertoch kapely, prípadne v digitálnej forme cez iTunes.

Živé kvety chystajú na november aj vinylovú reedíciu posledného albumu Oľga, ideš svojim tempom! (2012). Prvý očíslovaný náklad sa rozpredal, nová Oľga vyjde v punkovej podobe. Prvých sedemdesiat kusov bude obsahovať špeciálny plagát. Do konca roka kapela chystá aj niekoľko koncertov - vystúpi v Prahe (8.11.), vo Viedni (14.11.), v Bratislave (3.12.) a v Brne (11.12.). Ďalšie informácie nájdete na stránke www.zivekvety.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Henrieta Hanzalíková. Článok bol doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Živé kvety