Waleský hudobník a spevák John Cale má nový videoklip k takmer štvrťstoročie starej coververzii piesne Hallelujah. Niekdajší člen už nefungujúcej newyorskej kapely The Velvet Underground bol jedným z prvých hudobníkov, ktorí pieseň Leonarda Cohena z roku 1984 prespievali.

John Cale tak urobil v roku 1991, kedy vyšla na tribute albume I'm Your Fan. Neskôr sa objavila aj na jeho live albume Fragments of a Rainy Season, ktorý ponúka koncertný záznam z jeho turné v roku 1992. Práve táto nahrávka sa čoskoro dočká reedície. 9. decembra sa na trh dostane na CD, vinyle i v digitálnej forme a bude obsahovať celkovo 28 skladieb. Medzi nimi budú okrem pôvodne vydaných piesní aj rôzne bonusové verzie skladieb.

Na podporu pripravovanej reedície, ktorú je možné predobjednať na oficiálnom webe John-cale.com, zverejnil 74-ročný interpret nový videoklip Hallelujah. V ňom hrá skladbu na klavíri v miestnosti plnej hmyzu a jeden z klavírov neskôr zničí sekerou. O réžiu sa postarala Abigail Portner.


John Cale sa preslávil v spomínanej kapele The Velvet Underground, ktorej lídrom bol zosnulý spevák a skladateľ Lou Reed. S formáciou, ktorú v roku 1996 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, vydal albumy The Velvet Underground & Nico (1967) a White Light/White Heat (1968). V roku 1970 vydal Cale debutový sólový album Vintage Violence, po ktorom nasledovalo ďalších 15 štúdioviek, vrátane tohtoročnej M:FANS.

Na konte má aj niekoľko živákov, EP nahrávok či albumových spoluprác. S Louom Reedom vydal počin Songs For Drella (1990), s Brianom Enom zas Wrong Way Up (1990). Pracoval tiež na niekoľkých soundtrackoch. Ako producent sa podieľal na štúdiovkách Nico, The Stooges, Patti Smith, Siouxsie and the Banshees a mnohých ďalších.

PS: Aktuálne sa veľkej obľube teší iná coververzia najznámejšej Cohenovej piesne. Videoklip a cappella formácie Pentatonix má za dva týždne od zverejnenia už vyše 30 miliónov pozretí.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/OfficialJohnCale

Súvisiaci interpreti: John Cale