Ďalším výrazným menom v lineupe festivalu Bažant Pohoda je nemecká kapela Einstürzende Neubauten (v preklade "rúcajúce sa novostavby"). Filozofiu kultovej kapely zo západného Berlína asi najpresnejšie definuje výrok jej charizmatického lídra Blixu Bargelda: "Musíte najprv vytvoriť priestor pre to nové, čo chcete vytvoriť."

Na minuloročný koncert Kraftwerku tak organizátori Pohody nadväzujú ďalšou kapelou, ktorá svojou tvorbou zmenila svet (nielen) elektronickej hudby. Einstürzende Neubauten spolu vydali jedenásť albumov, pričom posledný uviedli na trh minulý rok. Nahrávka s názvom Lament je konceptuálnym albumom o Prvej svetovej vojne.

Inovátori v hudbe aj v biznise

V čase svojho vzniku (1980) kapela šokovala publikum nesmiernym hlukom, intenzívnymi nepravidelnými rytmami a apokalyptickými textami. Ich anti-pop slúžil ako protijed na prebratie paralyzovaných más a parodoval bezobsažnosť mainstreamovej hudby. Kapela tak postupne búraním hraníc položila základný kameň pre príchod kapiel ako Depeche Mode alebo Rammstein. Bargeldovo meno sa zároveň spája s kariérou jedného z najpamätnejších headlinerov Pohody, Nicka Cavea. Celých 20 rokov (1983-2003) bol ako gitarista a vokalista jedným z pilierov Austrálčanovej kapely The Bad Seeds.

Skupina počas rokov postupne znížila tempo a decibely, no počas 35 rokov existencie nikdy nepoľavila z miery invencií a neprispôsobila sa vkusu "ťahačov nitiek" v hudobnom priemysle. Práve naopak, tí sa postupne prispôsobili im. Einstürzende Neubauten priniesli revolúciu nielen v rámci hudobnej produkcie. Napríklad dnes čoraz populárnejší crowdfunding využili skôr, než sa tento pojem vôbec začal používať. Už v rokoch 2002-2005 totiž financovali svoju tvorbu prostredníctvom modelu "supporterov" na internete. V júli prídu posunúť hranice hudobných zážitkov slovenského publika, ktorému predstavia to najlepšie z ich doterajšej tvorby. 


Reggae, rockové experimenty aj hudba Blízkeho východu

V posledných dňoch organizátori 19. ročníka Pohody potvrdili aj ďalšie mená: Tiken Jah Fakoly už takmer 30 rokov určuje význam žánru reggae nielen v západnej Afrike ale de facto vo všetkých frankofónnych krajinách. Londýnsky multiinštrumentalista Tom Vek prináša "garážový rock pre generáciu tvoriacu na pro-tools". V ponuke festivalu má vďaka Omarovi Souleymanovi zastúpenie už aj hudba Blízkeho východu. Jeho hudbu ocenil prestížny hudobný portál Pitchfork a Björk si ho vybrala, aby remixoval jej skladby.

Britská dvojica Heymoonshaker si získala pozornosť netradičným spojením blues a beatboxu. Začínali na ulici, no dnes si vďaka profesionálnym klipom prostredníctvom internetu získavajú čoraz viac fanúšikov z celého sveta. Zaujímavou novinkou v lineupe je aj islandské duo Fufanu, ktoré magazín Rolling Stone v októbri minulého roka zaradil medzi desať nových hudobných projektov, o ktorých by ste mali vedieť. Michal Kaščák sa o tom presvedčil na tohtoročnom Eurosonicu a vy sa môžete v lete na trenčianskom letisku.


Ďalšie novinky prinesie Pohoda, ktorá sa tento rok koná v termíne od 9. do 11. júla, už na budúci týždeň. Ešte predtým sa však túto sobotu spúšťa špeciálna Valentínska akcia pre držiteľov kariet CKM. Vďaka nej môžu držitelia kariet (ISIC, ITIC a EURO<26) získať zľavu 10 eur z aktuálnej ceny trojdňovej permanentky. Predaj je limitovaný na dobu 10 dní (7.2. – 17.2.2014) a celkový počet 602 lístkov za zvýhodnenú cenu. Na devätnásty ročník festivalu sa už predalo vyše 8000 permanentiek. V predaji sú permanentky za 89 eur ale aj vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany. 

Zatiaľ potvrdení účinkujúci:

Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tiken Jah Fakoly, Young Fathers, Omar Souleyman, Kuenta i Tambu, Tom Vek, Heymoonshaker, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Viac na www.pohodafestival.sk a www.facebook.com/pohoda.festival.

Foto: Facebook.com/EinstuerzendeNeubauten

Súvisiaci interpreti: Einstürzende Neubauten