Sekundy života, tak znie v preklade názov druhého albumu svetovo znejúcej českej kapely U-Prag, ktorý vyšiel v decembri 2015. Formácia ho vydala na vlastnom labeli Every Single Soul a slávnostne ho v jedinečnom scénografickom poňatí a za sprievodu sláčikového kvarteta pokrstila 17. decembra v pražskom Paláci Akropolis.

Seconds of Life je albumom momentiek a vzácnych stavov mysle, ktorých náhodnosť a obmedzené trvanie vizuálne vyjadruje symbol ubiehajúcej sekundovej ručičky. Hudobne ho charakterizujú do detailu riešené kompozície a často až filmová atmosféra, ktorú v niekoľkých skladbách umocňujú živé sláčiky. S tými kapela pracuje popri elektronickej zložke a ďalších nástrojoch.

Album vznikol v produkcii Šimona Dvorského (autor skladieb) a Daniela Petkeviča. Pod mixom, masteringom a finálnou produkciou je podpísaný Aleš Hyvnar (z kapiel Al Yaman či Cartonnage). Popri mnohých hudobných experimentoch sa na albume nachádza vôbec prvá skladba od U-Prag v češtine Sokol, ktorá je dielom MC Skivera J. Z hostí je ďalej potrebné vyzdvihnúť sláčikové kvarteto Pavla Bořkovca v aranžmánoch od Jana Steinsdorfera a Jana Mazuru. Autorom textov v angličitne je britský spevák a pesničkár Alasdair Bouch. Grafický dizajn vytvorila Zuzana Dvorská a originálne poňatý obal CD bol vyrobený v spolupráci s firmou Papírna.

Prvým singlom z albumu je skladby Happy to Have You Back, celú nahrávku nájdete na Bandcampe, kde ju zároveň môžete podporiť kúpou.


Českú kapelu U-Prag, ktorá na scéne pôsobí od roku 2002, tvorí sedem muzikantov s rôznymi hudobnými presahmi. Okrem elektronickej zložky využívajú aj širokú škálu živých nástrojov a vo svojich hudobných experimentoch si nekladú medze, čo sa premieta aj do ich novej platne.

Na svojom konte už majú album 44 Thousand Actors (in 16 flats) z roku 2009 a kompiláciu Work 2002-2007 sumarizujúcu tvorbu z prvých piatich rokov. Od svojho vzniku odohrali viac ako 170 koncertov po celej ČR, ale aj na Slovensku (po boku slovenských Noisecut) či v Nemecku. V súčasnosti chystajú turné k novému albumu.

Vypočujte si celý album Seconds of Life:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za U-Prag poskytol Daniel Petkevič.

Súvisiaci interpreti: U-Prag