Vo veku 74 rokov zomrel hudobník Maurice White, zakladateľ a líder slávnej afroamerickej skupiny Earth, Wind & Fire. Formácia, ktorá sa preslávila unikátnou fúziou R&B, jazzu, soulu, funku, disca a popu, predala vyše 90 miliónov albumov, získala šesť cien Grammy a v roku 2000 bola uvedená do Rock'n'rollovej siene slávy.

Spevák a skladateľ zomrel v stredu 3. februára pokojne v spánku vo svojom domove v Los Angeles. Trpel Parkinsonovou chorobou a z verejného života sa stiahol ešte v čase koncertovania Earth, Wind & Fire, v roku 1995. O svojej chorobe verejne prehovoril v čase uvedenia skupiny do Siene slávy.

O jeho smrti médiá informoval jeho brat Verdine White, ktorý je taktiež členom formácie. "Môj brat, hrdina a najlepší kamarát Maurice White zomrel minulú noc v spánku. Zatiaľ čo svet stratil ďalšieho úžasného hudobníka a legendu, naša rodina vás žiada o zachovanie súkromia počas tohto náročného obdobia," uviedol v oficiálnom vyhlásení pre agentúru Associated Press.


Maurice White sa narodil 19. decembra 1941 v Memphise. Jeho otec bol lekár, v rodine mal však aj starého otca klaviristu z New Orleans. Hudobné nadanie sa tak uňho prejavilo veľmi skoro, študoval na konzervatóriu v Chicagu. Na hudobnej scéne začínal ako hráč na bicie, pracoval ako štúdiový bubeník v legendárnom vydavateľstve Chess Records, kde nahrával s Muddym Watersom, Buddym Guyom či Ettou James. Neskôr pôsobil v kapele Ramsey Lewis Trio.

Skupinu Earth, Wind & Fire založil koncom 60. rokov, pôvodne pod názvom Salty Peppers. Mnohopočetná formácia bola najskôr jazzovým telesom, no postupne do svojej tvorby pridávala prvky ďalších černošských žánrov a stal sa z nej jeden z najoriginálnejších big bandov. V zostave kapely sa vystriedali desiatky hudobníkov, za jej charakteristický prvok možno okrem prekračovania hraníc žánrov považovať aj falzet speváka Philipa Baileyho, ktorý bol frontmanom spoločne s Whiteom.

White sa zapísal do histórie ako spoluautor hitov ako Shining Star, Sing a Song, That's the Way of the World, September, Let's Groove, Devotion, ReasonsSerpentine Fire či Fantasy. Aranžoval tiež coververziu piesne The Beatles - Got to Get You Into My Life, za ktorú získal Grammy v kategórii Najlepší inštrumentálny aranžmán s vokalistami.


Najúspešnejšie obdobie kapely sa začalo v roku 1975 albumom That's The Way of The World a pokračovalo s nahrávkami Spirit (1976), All 'n All (1977), I Am (1979) či Raise! (1981). Za svoju najobľúbenejšiu kapelu označili Earth, Wind & Fire také ikony hudobnej scény ako Miles Davis, Quincy Jones alebo Dionne Warwick a medzi svoje veľké inšpirácie ju radí množstvo známych hudobníkov, od Princea, cez Lennyho Kravitza, Mary J. Blige, Phila Collinsa, Erykah Badu a Jamiroquai, až po Janelle Monáe, Ushera, Will.i.ama či Justina Timberlakea.

Maurice White mal popri pôsobení v legendárnej formácii, ktorej bol dlhé roky lídrom, aj významnú vedľajšiu kariéru. Ako producent spolupracoval na nahrávkach Barbry Streisandovej a Cher, v 70. rokoch bol tiež spoluautorom a spoluproducentom hitu funky kapely Emotions Best of My Love. V roku 1985 vydal sólový eponymný album.


Zdroj: TASR, SITA (Rollingstone.com), wiki
Foto: Legacy Recordings

Súvisiaci interpreti: Earth, Wind & Fire