Britský hudobník David Gilmour odštartuje v septembri európske turné, počas ktorého sa predstaví v Chorvátsku, Francúzsku, Nemecku, dva razy v Taliansku a tri večery po sebe v londýnskej Royal Albert Hall. Pôjde o prvé turné gitaristu a speváka, známeho z kapely Pink Floyd, po deviatich rokoch.

68-ročný muzikant ešte vlani v októbri v rozhovore pre americký magazín Rolling Stone prezradil, že by tento rok chcel vydať štvrtý sólový album. Podrobnosti o pripravovanej novinke zatiaľ nezverejnil, uviedol však, že na platni by, rovnako ako na vlaňajšom albume Pink Floyd, mali znieť aj časti starých nahrávok zosnulého klávesáka Ricka Wrighta. Na turné Gilmour naposledy vyrazil po vydaní albumu On an Island v roku 2006.

David Gilmour sa preslávil v spomínanej kapele Pink Floyd, v ktorej pôsobil od decembra 1967. S formáciou vydal albumy ako A Saucerful of Secrets (1968), Ummagumma (1969), The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), The Wall (1979), The Division Bell (1994) či posledný The Endless River (2014), ktorým sa legendárna kapela s fanúšikmi definitívne rozlúčila.

Rodák z Cambridgeu, ktorého magazín Rolling Stone vyhlásil za 14. najlepšieho gitaristu všetkých čias, má na konte aj tri sólové nahrávky - David Gilmour (1978), About Face (1984) a spomínanú On an Island, s ktorou dobyl UK Chart. V septembri 2008 ponúkol aj koncertný záznam Live in Gdansk. V roku 1996 ho ako člena Pink Floyd uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: David Gilmour