Kapela Solid Move sa za rok od svojho vzniku etablovala ako značka, ktorá do slovenského hip-hopu prináša originálne spojenie kvalitných textov a naozaj živej hudobnej produkcie postavenej nielen na beatoch, ale aj na hre špičkových inštrumentalistov. Teraz prichádza s tretím singlom, ktorý sa od svojich predchodcov výrazne líši.

K hip-hopu totiž už od jeho počiatkov rovnako ako vážne témy a kritika spoločnosti patrí aj zábava a párty. Líder skupiny Solid Move, ktorým je jeden z najskúsenejších raperov a najlepších freestylerov na slovenskej scéne Moe, o tom vie svoje. Refrény skladieb jeho predchádzajúcej kapely AMO (za všetky stačí spomenúť hit Bratislava) na koncertoch skandovali tisíce fanúšikov, a práve oni inšpirovali vznik novinky s názvom PPC.

Koncertná bomba ako protiváha k vážnejšej tvorbe

Ide o skladbu, ktorá je v porovnaní s doterajšími singlami Dobré ráno a Víťaz viac "koncertová" a uvoľnená. Chalani si do nej ako hostí pozvali troch pánov, ktorí nepochybne patria medzi najlepších punchlinerov v hre. Sú nimi trnavský Boy Wonder, Tono Suchota alias Tono S. a český raper Idea z formácie IdeaFatte. Táto smrtiaca kombinácia naznačuje silnú skladbu už od momentu, kedy ju Moe oznámil. "Ide o staršiu skladbu, ktorá vznikala pomerne dlho, to ale hlavne kvôli tomu, že sme mali ako Solid Move v pláne najprv vydať naše sólo skladby."

Moe, zároveň vysvetľuje, ako táto koncertná pecka, ktorá sa svojím textom a jednoduchosťou refrénu vymyká doterajšiemu smerovaniu Solid Move, vznikla. "Je pravda, že sa snažíme formovať ako seriózna kapela, dbáme na kvalitu produkcie, obsah textov a zvuk nahrávok. Tu by som rád uviedol, že námet skladby určite nie je prvoplán, aj keď to tak môže vyznieť. Vznikol na jednom z posledných koncertov dnes už neexistujúcej kapely AMO, kedy sa po mojom freestyle začalo sálou niesť mocné skandovanie - Po-pi-či! No a kapela začala hrať do rytmu. Zanechalo to vo mne silný dojem. Hlavne preto, že som dlhodobo presvedčený, že kvalita, originalita a jedinečnosť sú základné predpoklady pre úspech."

"Rozmýšľal som, ako to pretaviť do skladby, ktorá by bola koncertná - keďže to vzniklo na výbornom koncerte, a aby som podtrhol tú jedinečnosť. Napadlo mi prizvať si tých najlepších textárov a urobiť koncertný track, kde by sa všetci ukázali a doplnili tú skladačku. Ako refrén som si zvolil práve to burácanie, aj keď som nad tým dlho uvažoval - či naozaj takto. Ale podstatné je vedieť v rámci vážnosti aj uvoľniť. Naša tvorba je pomerne vážna a táto skladba je teda iná, aby tvorila protiváhu zvyšku," dodal Moe.

Atmosféru skladby by ešte viac podčiarklo, keby bolo v refréne vysamplované spomínané skandovanie fanúšikov, no stačí trochu predstavivosti a je jasné, že také koncerty ešte len prídu, keď sa táto silná štvorka dá dokopy aj na pódiu. Zatiaľ sa Moe, Wonder, Tono a Idea spolu ukázali v uvoľnenom ateliérovom klipe, ktorý (takmer) na jeden záber natočilo štúdio Toxpro (kamera: Maxim Kľujev, produkcia: Nazarij Kľujev, Marek "Moe" Novák), podpísané aj pod vizuálom k debutovému singlu Solid Move.


Slohy každého zo štvorice raperov hovoria samé za seba, vyzdvihnúť však treba do detailu prepracovaný hudobný podmaz, ktorý naživo určite prinesie úplne iný zážitok, než sme zvyknutí pri hip-hopových párty trackoch púšťaných dídžejom. Členmi kapely sú totiž etablovaní a skúsení hudobníci, ktorí majú za sebou veľké množstvo zaujímavých spoluprác a účinkovaní.

Prvým z členov kapely je Marian Jaslovský (EWI/saxofón), známy svojím nespočetným portfóliom spoluprác a nahrávok s mnohými veľkými osobnosťami slovenskej scény. Maxo Mikloš (klávesy, produkcia) je zase známy pôsobením v skupine Fermata legendárneho Fera Grigláka, a zároveň je kapelníkom prog-rockového power-tria Sisterhood of Klangpedal. Basgitarista Michal Šelep aktuálne účinkuje v skupine Zuzany Mikulcovej, spolupracoval aj s Martinom Valihorom či Andrejom Šebanom a pôsobí aj v skupine Petra Lipu. Zdroj mocných beatov, bubeník Ľuboš "Ežo" Ambrozai spolupracoval napríklad s Janou Kirschner, Henry Tóthom a mnohými ďalšími.

Mimochodom, Tono S., ktorý sa vo svojom parte efektne vyhol neslušnému slovu ("Toto je POP... Itchy a Scratchy"), len pred pár dňami zverejnil vlastný videosingel s názvom Tono Temnota, ktorý je z úplne iného súdka. Lyrický text plný originálnych slovných zvratov, hudba s parádnou oldschoolovou atmosférou a primerane temný a pôsobivý videoklip sú ďalším dôkazom, že slovenský rap má v roku 2017 čo ponúknuť aj tým najnáročnejším fanúšikom žánra. Ak tento rok vydajú svoje albumy Solid Move aj Tono, už teraz je jasné, že to bude dobrý rok.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Solid Move)
Foto: Maxim Kľujev