Nádherný, plný hlas a živý bluesový prejav šmrncnutý gospelom, folkom a jazzom - to je mladá južanská speváčka a skladateľka Lizz Wright, ktorá už o necelé dva týždne vystúpi v Ateliéri Babylon. Jej predskokankou bude nemenej očarujúca domáca pesničkárka Katarzia.

Koncertný cyklus City Sounds of Bratislava pravidelne prináša do nášho hlavného mesta najzaujímavejšie mená súčasného jazzu. V poslednej dobe navyše slovenských fanúšikov kvalitnej hudby teší aj výbornou selekciou domácich predskokanov. Naposledy sme tak mohli na aprílovom koncerte amerického speváka Gregoryho Portera vidieť aj vystúpenie skvelého domáceho tria Talent Transport. Ďalším výnimočným večerom bude 18. mája koncert Lizz Wright, pred ktorou vystúpi Katarzia.

Excentrický folk a krásne divná romantika

Od svojho relatívne nedávneho vstupu na scénu rozvírila 26-ročná talentovaná pesničkárka Katarína Kubošiová domáce i české hudobné vody neošúchaným prejavom, zaujímavými textami a v neposlednom rade fascinujúcim zjavom. Katarzia skutočne vie, ako vizuálne zaujať, pritom je však jasné, že jej "žiarivosť" nie je žiadnym samoúčelným pútaním pozornosti. Keď ju vidíte na pódiu, jej nespochybniteľný talent a originálny prejav rýchlo zatieni aj akokoľvek excentrické outfity.

Jej hudobné smerovanie ovplyvnil počas dospievania študijný pobyt v Amerike, počas ktorého sa vycibril jej osobný vkus. Prvú pesničku napísala práve v USA, kde okúsila aj vystupovanie pred publikom. Po návrate sa neúspešne pokúšala stať herečkou, nakoniec zakotvila pri štúdiu scenáristiky. Chopila sa gitary a bez zbytočného ostychu sa začala prezentovať s vlastnými alternatívno-folkovými kompozíciami. Fakt, že je amatérkou a je samoukom, jej dodáva odvahu nebyť dokonalou - je teda všelijaká, no zaručene nie nudná.

Dôkazom je jej album Generácia Y z roku 2013 - málokto na Slovensku nahral tak silný a kritikmi oceňovaný debut. Surové, no hravé texty sú spievané či polo-hovorené detsky naturálnym hlasom, pričom pokrývajú témy od nešťastnej lásky až po vážne existencionálne otázky. Nahrávka si aj poslucháčsku nomináciu na žánrové ceny Radio_Head Awards, ale hlavne vzbudila veľký záujem o koncerty nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Práve živé vystúpenia sú totiž jej najsilnejšou zbraňou - vždy je absolútne strhujúca, nedá sa nepočúvať a neobdivovať, je to zjav, ktorý sa oplatí sledovať. Aj preto, že práve na koncertoch možno pekne sledovať jej umelecký vývoj - či už vystupuje sama, s druhým gitaristom alebo v triu. A po účasti na RBMA Bass Campe v Prahe možno čoskoro na pódiách prekvapí aj s elektronikou.


Lizz Wright - gospel, blues a kráľovský hlas

Talentovaná 35-ročná speváčka študovala vokál na univerzite v rodnej Georgii, neskôr v New Yorku i vo Vancouveri. Jej hudobné korene sú však pevne zapustené v kostoloch južanského mestečka Hahira, kde ju spočiatku vodili rodičia (pastor a hudobná riaditeľka cirkvi) a neskôr ju pritiahol jej vlastný záujem o spievanie v zbore. V rodinnom dome mala zakázané počúvanie svetskej popovej hudby, takže ju mocne ovplyvnila cirkevná muzika a už ako malej jej učaroval jazz a blues. Na strednej škole dokonca získala za svoj spev celoamerickú hudobnú cenu.

Prelomový koncert devätnásťročnej Lizz sa neodohral pred veľkým publikom - bolo to komorné vystúpenie v obyčajnom lokálnom bare, kde Lizz odpálila Amazing Grace v bluesovom duchu. Podľa vlastných slov sa v nej vtedy niečo pohlo a cesta späť bola nemožná. Neskôr ako súčasť hudobného telesa In Spirit uchvátila odborné kruhy a to nielen spevom, ale už aj vlastnými kompozíciami. Inšpiruje ju Dianne Reeves, Abbey Lincoln a Nina Simone, prirovnávajú ju k Norah Jones či Sade, no Lizz má svoj vlastný hudobný rukopis a vokálny prejav: bohatý, čistý hlas s neprehliadnuteľným gospelovým backgroundom v sebe nezaprie ani klasické hudobné vzdelanie, ktoré mu dodáva istú precíznosť a pekný sofistikovaný lesk.


Lizz Wright triumfálne debutovala v roku 2003 albumom Salt (vydavateľstvo Verve) a okamžite sa ním zapísala ako hudobníčka, ktorú nejde natlačiť do jednej škatuľky. Začali sa hrnúť najrôznejšie ocenenia, umiestnenia v prestížnych rebríčkoch, a čoskoro aj medzinárodná sláva.

Odvtedy Lizz na niekoľkých ďalších sólových nahrávkach potvrdila svoju dravú lásku k všemožným žánrom a zároveň ľahkosť, s akou sa medzi nimi pohybuje. Temné, clivé lovesongy striedajú jazzové štandardy uchopené s nesmiernou bravúrou, potom prídu na rad rytmické bluesové pecky, rock či moderné R&B - Lizz je všestranná a elektrizujúca v ktorejkoľvek z hudobných polôh, ktoré si zvolí. Rada realizuje výlety do neznáma aj dojemné návraty domov. Sama tvrdí, že v tomto je jej hudba skutočne "americká" - pozbieraná zo všetkých kútov, s rovnakými právami a postavením. 

Na koncertnom vystúpení dostanú zaslúžený priestor aj jej starostlivo zvolení kvalitní spoluhráči: Martin Kolarides (gitara), Nicholas D'Amato (basa) a Kenny Banks (klávesy).  


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér koncertného cyklu City Sounds of Bratislava. Viac na 
www.facebook.com/csbratislava a www.citysounds.sk.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Katarzia , Lizz Wright