Usporiadatelia festivalu Prague Sounds Good!, ktorý 28. júna premení O2 arénu na prehliadku rockových gigantov, rozširuje zoznam účinkujúcich. K hlavným hviezdam večera Dream Theater a Thin Lizzy (s novým názvom Black Star Riders) pribudla aj slovenská skupina s medzinárodným renomé Persona Grata.

K čomu iným kapelám nestačí ani desať albumov, dosiahla bratislavská skupina Persona Grata s jedinou platňou (Reaching Places High Above, 2013). Ako jednej z mála východoeurópskych kapiel sa jej totiž podarilo preraziť nielen na koncertné pódiá v susedných krajinách, ale napríklad aj v Spojených štátoch. Konkrétne na najprestížnejšom festivale progresívneho rocku - Progressive Nation at Sea, kam ju začiatkom minulého roka pozval samotný Mike Portnoy (ex-Dream Theater).

Následne si kapela do biografie pripísala aj nomináciu na cenu Album roka v kategórii Hard and Heavy v rámci Radio_Head Awards a na jeseň aj úspešné turné s venezuelským gitarovým virtuózom a dizajnérom neobvyklej 14-strunovej gitary - Felixom Martinom. S absolventom prestížnej Berklee School of Music odohrala kapela osem koncertov v Českej Republike a na Slovensku.

Tento rok sa pre Persona Grata začal o niečo pokojnejšie, hoci v marci stihli v Bratislave predskakovať talianskej prog-rockovej legende Goblin. To najlepšie ich však ešte len čaká. Spomínaného Mikea Portnoya členovia kapely spoznali ešte ako člena Dream Theater a práve s touto legendárnou kapelou - hoci už bez Portnoya - si v júni zahrajú na jednom pódiu. Okrem nich sa na festivale Prague Sounds Good! predstaví aj skupina Black Star Riders, ktorá je priamym pokračovaním aktuálnej zostavy írskej hardrockovej legendy Thin Lizzy. Ďalšie kapely by mali postupne pribúdať.

"Je to pre nás nesmierna česť a zároveň rešpekt, zahrať si na jednom pódiu s takou legendou progresívneho rocku, akou je Dream Theater. Sú to práve oni, vďaka ktorým sme si zvolili tento žáner. Sú našou veľkou inšpiráciou a vzorom a pevne veríme, že na tomto koncerte dokážeme zo seba dostať maximum, aby sme oslovili aj tých najnáročnejších fanúšikov," hovorí Martin Stavrovský, frontman Persona Grata. Držíme palce!


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Marta Stavrovská za kapelu Persona Grata. Viac na www.personagrata.sk.

Foto: Ivana Osuská

Súvisiaci interpreti: Persona Grata