Britský hudobník Noel Gallagher vyhlásil, že vyjadrenia k budúcej spolupráci s frontmanom kapely Blur a bývalým rivalom Damonom Albarnom boli ľahkovážne a je možné, že k takejto spolupráci nikdy nedôjde. Napriek tomu sú ich vzťahy dobré a veľmi pozitívne slová na adresu Blur má aj druhý z bratov Gallagherovcov.

"To s Damonom boli ľahkomyseľné komentáre, ktoré bežne hovoríte, podobne ako 'Mali by sme ísť na drink',“ uviedol bývalý člen kapely Oasis počas online rozhovoru s fanúšikmi na portáli Reddit. Ako sa tiež 47-ročný gitarista a skladateľ vyjadril, prekvapilo by ho, ak by si niektorý z nich niekedy našiel čas na nahratie spoločného albumu. Aj Noel Gallagher aj Damon Albarn pritom v minulosti naznačovali možnú spoluprácu. Albarn dokonca vlani v apríli vyhlásil, že sa o nej už rozprávali. "S Noelom sa z času na čas stretávam. Píšeme si. Viem si predstaviť, že by sa to raz v budúcnosti urobilo," vyjadril sa vtedy pre britský magazín NME.

Kapely Blur a Oasis boli v 90-tych rokoch veľkými rivalmi, súčasťou ich pomyselného súboja o fanúšikov boli často aj tvrdé vyjadrenia v médiách. V posledných rokoch sa však ich vzťahy zlepšili, o čom svedčí aj nedávne vyjadrenie Noelovho brata Liama Gallaghera. Ten sa totiž na Twitteri pochválil pieseň od Blur - Lonesome Street, ktorú nazval "skladbou roka".


Skladba sa nachádza na novom albume The Magic Whip, ktorý Blur vydali 27. apríla. Štúdiovka, ktorú nahrávali v Hongkongu, obsahuje aj single Go Out a There Are Too Many of Us. Formácia s albumom za prvý týždeň v predaji dobyla UK Chart. Album sa dočkal veľkých ovácií nielen v Anglicku, kde sa o nahrávke píše ako o triumfálnom návrate. Poklony skupine za snahu o posun a odvahu hľadať nový spôsob vyjadrenia skladajú aj americké médiá - od najväčších hudobných magazínov Rolling Stone a Billboard, cez po hlavný informačný zdroj fanúšikov nezávislej hudby Pitchfork, až po hudobných blogerov.

Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James a Dave Rowntree pripravili základ albumu počas neplánovanej niekoľkodňovej pauzy, ktorá vznikla zrušením koncertu na festivale v Tokiu v roku 2013. Štvorica si chvíľky krátila spontánnym experimentovaním v štúdiu  v Hongkongu. Nápady a fragmenty potom gitarista Graham Coxon dotvoril s producentom Stephenom Streetom, s ktorým Blur už predtým nahrávali. Frontman Damon Albarn sa dokonca minulý rok v decembri do Hong Kongu vrátil, aby načerpal inšpiráciu pre dokončenie textov, spev nahral v januári tohto roka. Výsledkom tohto zaujímavého tvorivého procesu jednej z najväčších britských kapiel 90-tych rokov, je album, ktorý už teraz ašpiruje na jednu z najväčších hudobných udalostí roku 2015.

Vypočujte si The Magic Whip na Deezeri:



Zdroj: SITA (Nme.com), Hudba.sk, Warner Music
Foto: Facebook.com/Damonalbarnofficial / Facebook.com/noelgallaghermusic

Súvisiaci interpreti: Blur, Noel Gallagher