Skupina Peter Bič Project je už rok a pol pevne "usadená" na vrchných priečkach slovenského rebríčka hranosti, no svoj najväčší koncert absolvovala paradoxne v zahraničí. Slovinsko je počtom obyvateľov takmer trikrát menšie ako ako SR, no na májový koncert východoslovenskej kapely si tam našlo cestu až 20-tisíc ľudí.

Peter Bič Project boli 8. mája jedným z headlinerov na najväčšom festivale pre študentov Škisova Tržnica v Ľubľane. "Ľudia nás vrelo privítali, dokonca poznali a spievali si s nami naše pesničky. Keď sme začali hrať Hey Now, tak sa tá masa úplne zdvihla... Bolo to fantastické, miestami som mal pocit, že sme doma na Slovensku a že tí ľudia sú naši," spomína líder kapely Peter Bič na koncert, na ktorý tak ľahko nezabudne.
  
23-ročná speváčka kapely Dáška Kostovčik si na túto príležitosť pripravila špeciálny styling. Dokonca sa priznala, že mala pred tak veľkým publikom trému. "Mala som sucho v hrdle, ale keď sme vyšli na pódium a videli tých ľudí, ako sa strašne tešili, tak všetko hneď opadlo. Bolo to skvelé a pre nás strašne prekvapujúce. Všetci s nami spievali pieseň Hey Now, tisíc kilometrov od Slovenska! Je to radosť vyjsť na pódium a dostať tú energiu z ľudí," hovorí.

Zástup médií a plány na dobytie Balkánu

Zo slovenskej kapely boli nadšení aj organizátori festivalu, na ktorom boli vôbec prvým zahraničným hosťom. A nie náhodou, v súčasnosti sú totiž jedinou kapelou, ktorá v slovinských rádiach boduje s dvoma siglami naraz. Počas svojho pobytu v slovinskej metropole absolvovali rozhovory s miestnymi médiami, ktoré si na rozhovor s úspešnou kapelou museli doslova vyčkať rad. "Boli sme naživo vo všetkých slovinských médiách. Novinári mali o nás podrobné informácie, všetko si zistili, bolo veľmi prijemné s nimi robiť rozhovory. Dokonca prišli aj zo slovinského Playboya. Zažili sme aj vtipné situácie. Počas rozhovorov sme sa rozprávali po slovinsky, po slovensky aj po anglicky," smeje sa Peter Bič. Na webe si môžete pozrieť napríklad vystúpenie v slovinskom Radiu 1.
 
Pre kapelu to po veľkom úspechu rozhodne nebude posledný výlet do krajín bývalej Juhoslávie a Balkánu. "Teraz chystáme spolupráce so slovinskými kapelami a turné po Slovinsku. Boli sme v Srbsku a Chorvátsku na rozhovoroch a potom nám písali, že nám veľmi ďakujú, pretože keď sme u nich boli, mali skvelú počúvanosť a sledovanosť," prezradil spevák Ivo Bič.

Skupina Peter Bič Project, ktorá vlani vydala album Say It Loud a aktuálne boduje v rádiách s hitom Thinking About You, sa už teraz chystá na ďalšie megaakcie. V lete ju čaká vystúpenie na festivale vo Švédsku aj na poľskom Sopot Festivale, ktorý patrí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Goran Antley

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project