V apríli sme informovali o skvelom úspechu domácej world music scény, keď sa prvýkrát v histórii hneď tri slovenské kapely umiestnili počas jedného mesiaca v Top 20 prestížneho rebríčka World Music Charts Europe. Kým predtým sa to za 17 rokov podarilo len deviatim slovenským umelcom a skupinám, teraz už v júni pribudol ďalší slovenský úspech.

Po nahrávkach skupín Hrdza, Trojka Zuzany Homolovej a Banda, ktoré v apríli obsadili 4., 16. a 19. miesto (viac info), sa štvrtým tohtoročným slovenským zástupcom v rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) stala banskobystrická skupina Čendeš (predtým známa ako Rusín Čendeš Orchestra).

V aktuálnom júnovom vydaní boduje so svojím druhým albumom Cossack Attack!, ktorý sa v rebríčku umiestnil na skvelom 5. mieste ako momentálne najúspešnejšia nahrávka z východnej Európy. Rebríček najlepších nových world music albumov, ktorý sa zverejňuje každý mesiac už viac ako štvrťstoročie, zostavuje viac ako 40 rozhlasových redaktorov z vyše 20 európskych krajín.


Sladká odmena za prebdené noci

Čo na úspech nahrávky hovorí René Bošeľa, kapelník skupiny Čendeš? "Samozrejme, že nás to teší. Byť v jednej hitparáde popri Kronos Quartet je nepredstaviteľný úspech (album Placeless, ktorý Kronos Quartet nahral s iránskymi speváčkami Mahsou & Marjan Vahdat je už tretí mesiac na vrchole rebríčka, pozn. red.). To, že sa náš album páči redaktorom hlasujúcim do WMCE, je pre nás ohromne pozitívnym prekvapením, ktoré znamená, že má zmysel tvoriť a byť invenčný."

Jeho brat Robo Bošeľa, ktorý sa okrem bicích a perkusií stará aj o vizuálnu stránku kapely (fotografie a videá), má z toho tiež radosť: "Je to pre nás veľká odmena za prebdené noci a prácu, ktorú sme pri tvorení tohto albumu vynaložili. Keď náš huslista Andrej zbadal medzi akými zoskupeniami sme sa ocitli tak vysoko v rebríčku, skoro padol na zadok. Veľmi si to cením a spravíme všetko pre to, aby sme nezostali poslucháčom nič dlžní ani na ďalších albumoch."

Vypočujte si ocenený album na Deezeri:



Po debutovom albume Best of z roku 2015 sa členovia Rusín Čendeš Orchestra venovali hlavne koncertovaniu - okrem bežných vystúpení sa predstavili napríklad aj v televíznej show Zem spieva, na World Music Festivale Bratislava, festivale Hudba sveta Žilina, či na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave.

Nový album Cossack Attack! vyšiel v marci 2019 a skupina si na ňom skrátila a zjednodušila názov na Čendeš. Nahrala ho v zostave René Bošeľa (viola, gitara, spev), Róbert Bošeľa (bicie a perkusie), Peter Šipula (spev, husle), Andrej Turčin (husle), Zuzana Stračinová (cimbal, spev) a Jakub Stračina (kontrabas).

Nahrávka
prináša okrem obvyklých kvalitných spracovaní rusínskych a ukrajinských piesní aj niekoľko autorských skladieb, ktoré by mali v budúcnosti v repertoári skupiny postupne pribúdať. Pozorný poslucháč na albume nájde viac vrstiev - premyslené aranžmány s motívmi jazzu a klasickej hudby, pôvodné duchovne zamerané piesne, ale aj takmer jarmočno-svadobné kusy ideálne do tanca. Ani pri nich však členovia kapely nepoľavujú zo svojej vysokej interpretačnej úrovne.

Okrem kapely majú aj úspešné štúdio a vydavateľstvo

Bratia René a Robo Bošeľovci stoja okrem Čendešu aj za nahrávacím štúdiom a vydavateľstvom Môlča Records, ktoré zaznamenáva hudbu rôznych hudobných štýlov, primárne však slovenský folklór. Tento rok plánuje vydať niekoľko desiatok titulov. Okrem toho Môlča produkuje aj zaujímavé videoklipy, nielen pre svoju kapelu, ale napríklad aj pre interpretov ako je Ľubomír Gašpar Cimbal Project, Ľudová hudba Stana Baláža, Družina, Štefan Štec a ďalší.

V štúdiu Môlča Records dokončovala aj Katarína Máliková svoj mimoriadne úspešný debutový album Pustvopol. Skupina Mojše Band tam nahrávala najnovší album Zipserim a v súčasnosti sa v štúdiu pracuje na rôznych ďalších projektoch vrátane dvojalbumu ľudovej hudby Pokošovci zo Šumiaca pod producentským dohľadom Jany Ambrózovej.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ľubica Zajacová Záborská z iniciatívy World Music From Slovakia (WOMUSK).

Text: Vladimír Potkan Potančok (Hudba.sk edit)
Foto: archív skupiny