Do deviateho ročníka Uprising Reggae Festivalu zostávajú už len tri týždne. Organizátori napriek tomu stále fanúšikov prekvapujú novinkami, ale aj videami pripomínajúcimi atmosféru ročníka 2015.

Nezabudnuteľné chvíle zo Zlatých pieskov každý rok zachytí na objektívy kamier tím dokumentaristu Braňa Vinczeho. Okrem série videí Uprising Moments, ktoré zachytávajú tie najkrajšie okamihy z posledného ročníka, sa môžete už teraz naladiť na festivalovú atmosféru aj novým trailerom na 20-minútový festivalový dokument, ktorý vyjde v najbližších dňoch.


Na bratislavských Zlatých pieskoch sa 26. a 27. augusta predstaví okrem svetových mien reggae, world music a elektroniky aj množstvo nádejných mladých kapiel či vychádzajúcich hviezd zahraničnej a lokálnej scény. Návštevníci tak počas dvoch dní majú príležitosť zažiť na vlastné uši zvuk celého sveta a spoznať naživo, čo znamená heslo "peace, love, unity & respect". 

Dvomi menami, ktoré vyššie menované spĺňajú do bodky, sú novooznámení Lion D a Bingy Band aka Bi.Ba. Lion D, veľký talent z Talianska s africkými koreňmi, je rýchlo stúpajúca hviezda európskej reggae scény. Už od svojich začiatkov v roku 2011 je považovaný za trendsettera a jeho kvality ocenil aj tohtoročný headliner Uprisingu Alborosie, ktorý mu produkoval album a nahral s ním aj titulnú skladbu Heartical Luv.


Bi.Ba a.k.a. Bingy Band, na čele s charizmatickým spevákom Kazym, sa na scéne pohybujú o poznanie dlhšie. Skúsenosti naberajú už od roku 2000, kedy sa kapela sformovala až na ďalekom a exotickom Madagaskare. Odvtedy majú na konte nespočet koncertných aj festivalových vystúpení po celej Európe (vrátane ich návštevy na Uprisingu v roku 2012), kde si srdcia fanúšikov získali vokálmi spievanými vo viacerých jazykoch a kombináciou tradičných madagaskarských hudobných nástrojov s postupmi typickými pre roots reggae v 70. rokoch.


Pre tých, ktorí uprednostňujú hlboké basy a podmanivú rytmiku dubu, sa chystá veľká zmena. Na tohtoročnom Uprisingu nájdu totiž nový stage Dub Club (ex-Mungo’s Station) s tučným ozvučením od škótskych Electrikal Sound System. Ten sa na Zlatých Pieskoch predstaví po prvýkrát, avšak pre zvukových fanatikov v Európe je už pár rokov pojmom, ktorý mení bežný festival na unikátny zážitok. Electrikal Sound System od svojho založenia v roku 2010 už stihol precestovať celú Britániu a okolitý svet. Na starosti má už druhý rok ozvučenie prestížnych chorvátskych festivalov Outlook aj Dimensions a tento rok nevynechá ani náš Uprising. Na jeho zvuku zahrajú svetové mená ako Radikal Guru Live Dub, Jahtari feat. Speng Bond, Illbilly Hitec, Ondubground, Part2style či Dreadsquad.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Uprising 2016 Silvia Turnerová. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.