Po veľkom úspechu minuloročného turné prichádza Andrej Šeban Band v roku 2013 s najväčšou koncertnou šnúrou vo svojej histórii. Celkovo počas jesene odohrá 36 koncertov v piatich krajinách. Okrem Česka a Slovenska kvarteto vystúpi v susednom Rakúsku a Maďarsku, ale aj v ďalekej Indii.

V rámci turné skupina predstaví nový koncertný program, ktorého súčasťou bude aj niekoľko nových pesničiek. Na svoje si však určite prídu aj priaznivci klasických "šebanoviek" ako Odkaz, Bezvetrie či Sloboda, ktoré budú diváci opäť počuť v upravených aranžmánoch.

časťou Andrej Šeban Band Tour 2013 je výroba celovečerného dokumentárneho filmu o skupine a výroba DVD so záznamom dvojkoncertu v bratislavskom MMC, ktorý sa uskutoční 28. novembra. Andrej Šeban pre svojich fanúšikov v hlavnom meste pripravil ešte jedno veľké prekvapenie: v Bratislave skupina odohrá ako vôbec prvá na Slovensku celý program na kvadrofonickom - priestorovom zvuku, ktorého priekopníkmi boli legendárni Pink Floyd.

"Žiadny slovenský interpret zatiaľ nehral s 3D zvukom a ak niekto na našej scéne môže jeho potenciál využiť naplno, je to práve Andrej Šeban," hovorí Tomáš Lukačka z usporiadateľskej agentúry Euforion. Zaujímavosťou je aj decembrový koncert na Fusion Festivale v Indii, ktorým kapela celé turné uzavrie. Rozpis slovenských koncertov je na konci článku, všetky ďalšie podrobnosti nájdete na oficiálnom webe Andrejseban.sk.


51-ročný gitarista, skladateľ, spevák a hudobný experimentátor Andrej Šeban je ako inštrumentalista podpísaný pod nahrávkami Pavla Hammela, Roba Grigorova, Mariána Greksu, Mariky Gombitovej, Petra Hapku, Deža Ursinyho, Janka Ledeckého, Jara Filipa, Beaty Dubasovej, Marty Kubišovej, Richarda Müllera, Zuzany Mojžišovej, Jany Kirschner či skupín Hex, Collegium musicum alebo Sto múch. Je tiež bývalým členom skupín Demikát, Banket a Free Faces a autorom scénickej hudby pre rozhlasové hry a dokumentárne i hrané filmy.

Na konte má niekoľko sólových albumov - Čo dom dal (1993), Andrej Šeban Band... (1997), Bezvetrie (2000), Sklony (2008) alebo Časozber (2011), pričom v posledných rokoch sa venuje takmer výlučne vlastnej tvorbe a koncertovaniu (výnimkou je napr. spolupráca s kapelou Korben Dallas). Osem rokov fungoval sólovo, no v roku 2012 dal dokopy nový Andrej Šeban Band, ktorý v súčasnosti okrem neho tvoria Daniel Špiner (klávesy), Peter Rusňák (basgitara) a Michal Fedor (bicie). Prečítajte si reportáž z minuloročného turné


Termíny slovenskej časti Andrej Šeban Band Tour 2013:

11. 10. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
7. 11. - Trnava, Kino Hviezda
8. 11. - Šaľa, Dom kultúry
9. 11. - Nové Zámky, Dom kultúry
10. 11. - Vráble, Veľká sála Mestského úradu
12. 11. - Zvolen, Dom kultúry ŽSR
13. 11. - Lučenec, Dom kultúry
14. 11. - Michalovce, Zlatý Býk
15. 11. - Košice, Stará radnica
16. 11. - Prešov, Divadlo Alexandra Duchnoviča
17. 11. - Bardejov, Hotel Astória
19. 11. - Poprad, DK Poprad
20. 11. - Brezno, Bombura
21. 11. - Banská Bystrica, Divadlo Štúdio tanca
22. 11. - Martin, Bar Museum
23. 11. - Žilina, Mestské divadlo
24. 11. - Trenčín, Kino Hviezda
26. 11. - Prievidza, Regionálne kultúrne centrum
27. 11. - Topoľčany, Mestské kultúrne stredisko
28. 11. - Bratislava, MMC
30.11. - Nitra, Synagóga

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Lukačka z agentúry Euforion. Text článku bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Zdenko Hanout - archív

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban