Prestížne britské vydavateľstvo Warp Records je domovom niektorých z najväčších hudobných vizionárov na poli elektronickej hudby. Tohtoročná jeseň bude v jeho radoch patriť najmä albumom britského elektronického hudobníka a skladateľa Aphexa Twina a jeho o generáciu mladšieho amerického kolegu Flying Lotusa. Obaja tento týždeň zverejnili nové skladby.

Richard David James alias Aphex Twin, zverejnil skladbu minipops 67 (source field mix). Po prvý raz zaznela v šou rozhlasovej stanice BBC Radio 1 a následne ju sprístupnili na vypočutie aj prostredníctvom portálu Consequence Of Sound a na Youtube.

Nahrávka sa bude nachádzať na albume Syro, ktorý by mal vyjsť už v druhej polovici septembra a bude obsahovať 12 doposiaľ nevydaných skladieb. Prvá ochutnávka neponúka vizionársky hudobný zážitok - namiesto zvuku budúcnosti znie skôr ako kombinácia viacerých štýlov z Aphexovej minulej tvorby. Podľa portálu The Quietus, ktorého redakcia dostala nahrávku na recenziu ešte pred vydaním (prečítať si ju môžete TU), má zverejnená skladba z celého albumu najbližšie k jeho najznámejšej skladbe Windowlicker z roku 1999.

Aphex Twin, ktorý používa viacero pseudonymov, o pripravovanej štúdiovke po prvý raz informoval 18. augusta, teda v deň svojich 43. narodenín. Prostredníctvom Twitteru zdieľal odkaz na stránku, ktorú je možné otvoriť len pomocou špeciálneho internetového prehliadača Tor. K informáciám o pripravovanej novinke, ktorá bude prvým albumom vydaným pod menom Aphex Twin od roku 2001, sa tak jeho priaznivci dostali až po úspešnom otvorení šifrovanej webstránky.

Prečítajte si viac: Elektronický comeback roka: Aphex Twin vydá po 13 rokoch nový album


Kolobeh inovácie

Denník The Guardian pri príležitosti ohlásenia návratu na scénu nazval Aphex Twina najvynaliezavejším a najvplyvnejším hudobníkom súčasnej elektronickej hudby. Po vypočutí novinky, napriek tomu, že priaznivcov jeho charakteristického zvuku určite poteší, sa zdá, že to už nemusí tak celkom platiť. Na chrbát mu dýcha viacero producentov, ktorí svojou tvorbou posúvajú hudbu do nových dimenzií a znejú tak, ako nikto iný.

Medzi takéto mená patrí v posledných rokoch nepochybne aj jeho kolega z Warp Records Steven Ellison a.k.a. Flying Lotus. Jeho vplyv na súčasnú elektronickú hudby je čoraz väčší a s každým ďalším albumom dokazuje, že svoj tvorivý vrchol ešte ani zďaleka nedosiahol. O jeho v poradí už piatej štúdiovke s názvom You're Dead!, sme v auguste informovali v súvislosti s hviezdnymi hosťami, ktorých hlasy a inštrumentálne umenie na albume "zaobalí" do svojich experimentálnych beatov kombinujúcich špičkovú elektronickú produkciu a komplexné jazzové harmónie. Na platni, ktorá sa na trh dostane 6. októbra, sa okrem iných predstavia aj jazzová legenda Herbie Hancock, ikona rapu Snoop Dogg a jeden z najlepších raperov novej generácie Kendrick Lamar.

Práve posledný menovaný je hosťom v prvej zverejnenej skladbe Never Catch Me, ktorá je dôkazom, že v hudbe sa ešte stále je kam posúvať. Ellison už niekoľkokrát spolupracoval s rapermi (napr. Mac Miller) a sám pod pseudonymom Captain Murphy vydal mixtape Duality (2012), na ktorom rapoval nielen do vlastných beatov. Nikdy však rap v jeho precíznej elektronike plnej detailov a harmonických zmien neznel tak prirodzene, ako v prípade Kendricka Lamara.

Rozdiel medzi Kendrickovou bezkonkurenčnou prácou s rytmikou slov a "lenivým", už 20 rokov rovnakým rapom Snoop Dogga, tak trochu pripomína rozdiel (pri porovnaní týchto dvoch konkrétnych skladieb) medzi Aphex Twinom a Flying Lotusom, kde progresívnejší je taktiež ten mladší z dvojice. Aj keby však Aphex ani po zverejnení celého albumu korunku "kráľa inovátorov" po dlhej pauze neobhájil a dostali by sme "iba" klasický materiál, jeho miesto v histórii elektronickej hudby zostane nedotknuté. A o dostatok inovácie sa pri talentoch ako je Flying Lotus obávať netreba, navyše jeho tvorbu veľmi výrazne ovplyvnil práve legendárny Brit, takže niekdajšia aphexovská progresívnosť sa len prirodzene posunie ďalej. V každom prípade sa veľmi teším na oba albumy.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Consequenceofsound.net, Pitchfork.com, archív)
Foto: Warp Records

Súvisiaci interpreti: Aphex Twin, Flying Lotus