Prvé dni po Novom roku väčšinou bývajú dosť chudobné na novinky zo sveta šoubiznisu. Hlad po senzáciách tak niektoré internetové médiá sú schopné zahnať aj falošnými správami. Jedna z najšokujúcejších sa objavila 2. januára a obsahovala citácie, v ktorých Miley Cyrus kritizuje Beyoncé. Neskôr vysvitlo, že si ich niekto vymyslel.

"Beyoncé bola pre mňa veľkou inšpiráciou, ale už veľmi dlho je mimo. Je veľmi talentovaná a myslím si, že je na vrchole, ale ľudia stále hľadajú novú krv a to je to, čo prinášam ja, novú krv. Mám všetko, krivky, rytmus a hlas. Som jednoducho najlepšia," uvádzalo sa v jednom z vymyslených úryvkov z rozhovoru, ktorý už na prvý pohľad vyzerá podozrivo, keďže Miley žiadne krivky nemá.

"Ako sa Beyoncé zväčšuje v materstve a všetky tie sračky, čo to robí s vaším telom, vzniká miesto pre svieže mladé tváre, aby sa prebili na vrchol a nikto iný v súčasnosti ten priestor nevie poriadne naplniť. Ja som jediná biela speváčka, ktorá ho teraz môže zaplniť a urobiť to správne, viete? Som hotová hviezda. Všetko raz musí začať a skončiť a dúfam, že budem mať rovnaký úspech ako iné ikony v hre, keď to pre mňa skončí. Ale teraz sa moja cesta len začína," mali znieť ďalšie slová Miley Cyrus

Zdroj citácií je dodnes neznámy, no ten, kto ich poslal do médií, tvrdil, že rozhovor, v ktorom sa mala Cyrus takto nelichotivo vyjadriť na adresu svojej kolegyne, vyjde v marci 2014 v britskom časopise Love. Správu plnú protirečivých vyjadrení uverejnilo viacero bulvárnych stránok, ktoré si s overovaním vierohodnosti svojich zdrojov veľkú hlavu nerobia. Medzi prvými bol napríklad portál PerezHilton.com zameraný na šoubiznisové klebety. Následne správu prebrali aj ďalšie svetové bulvárne médiá ako Daily Mail či The Hollywood Gossip, tie však po zistení, že išlo o falošné citácie, správu zo svojich stránok zmazali.

Vtipné pritom je, že editor portálu PerezHilton.com pri uverejňovaní správy nad absurdnými vyjadreniami sám krútil hlavou. "Sme si takmer istí, že Miz Cyrus musela toto interview spraviť predtým, než Queen Bey ovládla v decembri rebríčky so svojím tajným albumom," píše sa medzi citáciami spolu s pripomenutím, že Beyoncé sa po pôrode veľmi rýchlo vrátila ku svojej dokonalej postave.

Miley Cyrus Zdroj: John Shearer/Invision/APMiley Cyrus a jej "krivky"

Zdroj neznámy, reklama pre všetkých

Citácie pôvodne 2. januára zverejnil aj seriózny hudobný magazín Complex, ktorého redaktori sa však následne pustili do pátrania o ich pravdivosti. Oslovili šéfredaktorku magazínu Love, ktorý ešte v ten istý deň na Twitteri vydal vyhlásenie, že Miley Cyrus v rozhovore nepovedala vôbec nič o Beyoncé. "Tie citácie sú vymyslené a snažíme sa zistiť, kto ich vypustil," uviedli predstavitelia britského mesačníka.

Pár hodín po zverejnení falošných citácií reagovala na svojom oficiálnom Twitteri aj samotná Miley Cyrus: "Tie vyjadrenia, ktoré si niekto VYMYSLEL o Beyoncé, ma dobre pobavili! Len si predstavte, že by som povedala to o tých krivkách! Bahahahhaha," napísala v prvom tweete a v ďalších troch pokračovala: "Ako si môžu ľudia vymýšľať bludy a ešte k tomu dať citácie, aby to vyzeralo, že som tie sračky povedala! ... Vďaka bohu, že som sa z tejto nočnej mory zobudila ... Môžete spôsobiť veľkú drámu, ale NIE medzi mnou a B!"

Ponaučenie: Neverte všetkému, čo čítate na internete. V každom prípade obe speváčky, samotný magazín aj všetky ďalšie zúčastnené médiá, ktoré hrali pri šírení a overovaní správy aktívnu rolu, majú vďaka "incidentu" reklamu zadarmo. Podobné správy zrejme vždy budú, je to tak trochu začarovaný kruh: čitatelia chcú senzácie, tak ich médiá musia vyrábať, často aj za cenu porušenia novinárskej etiky. V každom prípade vivat kritické myslenie!

Beyoncé sa nepotrebuje hompáľať na guli

V súvislosti s Miley Cyrus a Beyoncé sa v týchto dňoch vyjasnila aj iná zaujímavosť. Ako sme informovali už v septembri, fanúšikovia R&B divy na základe série tweetov od rôznych ľudí zistili, že pieseň Wrecking Ball, z ktorej Cyrus spravila hit vďaka neslávne známemu videoklipu, mala byť pôvodne napísaná pre Beyoncé. Zástupca jedného z jej autorov Sachu Skarbeka však minulý týždeň pre magazín Radar záležitosť po dlhých mesiacoch špekulácií upresnil: "Pôvodne síce malo byť stretnutie skladateľov (Dr. Luke a Skarbek) zamerané na vytvorenie skladby pre Beyoncé, ale ako tá skladba vznikala, tvorcovia si uvedomili, že by pre ňu nebola vhodná." Z tvorby piesne pre Beyoncé tak napokon vzišiel najväčší hit Miley Cyrus.

Dr. Luke a Sacha Skarbek napokon na eponymnom piatom albume Beyoncé nemajú žiadnu skladbu, no podieľali sa na ňom okrem iných aj Pharrell Williams a Justin Timberlake. Atmosféru nahrávania s nimi približuje piaty a zároveň posledný zo série minidokumentov o nahrávke, kde Beyoncé hovorí o svojom umeleckom vývoji počas kariéry, úprimnosti a veľkej otvorenosti, ktorú na jej novom albume oceňujú fanúšikovia i kritici. "Iba matka a manželka môže takto rozprávať. To je tvoja sila," hovorí vo videu Pharrell a na margo jednej z najerotickejších piesní na albume Rocket dodáva: "Oslobodzuješ ženy. Hovorím ti, tá nahrávka je fenomén."

Možno sa zdá, že to s jej oslavovaním všetci trochu preháňajú, no pokiaľ by hanlivé vyjadrenia Miley Cyrus boli skutočné, tak by ju zrejme na hudobnej scéne už naozaj vôbec nikto nemohol brať vážne. Beyoncé totiž v roku 2013 potvrdila pozíciu jednej z najväčších hudobných ikon svojej generácie - ako matka dvojročnej Blue Ivy dokázala popri svetovom turné nahrať album, pri ktorom si určila vlastné pravidlá hry (vízia albumu, nekonvenčný spôsob vydania a aj pre samotných tvorcov utajený formát so 17 videoklipmi), a za necelé tri týždne porazila všetky svoje popové kolegyne (Miley, Britney, Lady Gaga, Katy Perry...) tak v predajnosti ako aj v priazni hudobnej kritiky. Obdiv fanúšikov, kritikov aj hudobníkov jej aj podľa nás patrí zaslúžene.


Zdroj: Mtv.com, Complex.com, PerezHilton.com, Digitalspy.co.uk, Radaronline.com, Youtube
Foto: Columbia Records / Youtube

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Miley Cyrus