Koncom januára začala skupina Kabát natáčať nový videoklip na pieseň Valkýra z ostatného albumu Do pekla/Do nebe. Už teraz je jasné, že to bude nielen najdrahší, ale i výtvarne najvýraznejší klip za celú dobu existencie českej rockovej stálice.

Manažment skupiny dodáva, že hodnota klipu sa pohybuje v sedemcifernej sume (samozrejme v českých korunách). "Niekoho to možno prekvapí, ale my sa na to veľmi tešíme. Môžeme za to poďakovať všetkým, ktorí si zakúpili ostatné, dnes už multiplatinové CD, pretože časť výnosov môžeme investovať naspäť do videoklipov. Toto je prvý profesionálny videoklip z už spomínaného nosiča a rozhodne môžeme sľúbiť, že nie je posledný."

Slovenský režisér a šermiarska skupina 

Réžie sa ujal renomovaný slovenský režisér Michal "Kunes" Kováč. Sám k tejto spolupráci hovorí: "Kabát, ako žijúca legenda českej scény, je pre vás veľkou výzvou. Nielen veľkosťou svojej produkcie, ale i štýlom svojej hudby. Cítime niečo ako až poslanie, vytvoriť dielo, ktoré na rockovej scéne ešte nebolo. V spolupráci so šermiarskou skupinou Merlet v klipe plánujeme spojiť historické reálie s najmodernejšími technológiami. Ak sa podarí preniesť príbehovú poetickosť, ktorú odhaľuje už text piesne, s týmito výtvarnými prostriedkami, môžeme sa tešiť na klip svetovej úrovne."

Klip bude kombináciou hraného a animovaného 2D a 3D filmu. Kapela sa po dohode s režisérom sama vložila do natáčania bojových scén po boku skúsených profesionálov. Musela si relatívne rýchlo pod odborným dohľadom osvojiť bojové scény. Tieto činnosti aranžoval a pripravoval profesionál na slovo vzatý, Libor Vrba zo skupiny Merlet. Tá sa koniec koncov tohto natáčania v hojnom počte tiež zúčastnila. Vrba v minulosti pomáhal svojimi skúsenosťami pri natáčaní filmov ako napríklad Traja mušketieri, Tristan a Isolda, Johanka z Arku a mnoho iných.

Kapela k tomu s úsmevom dodáva: "Bolo to fyzicky veľmi náročné. Aby nás nevystrašili, sľubovali jednoduché a krátke natáčanie, tak na jedno doobedie. V dôsledku to tak ale ani náhodou nebolo a ešte v nočných hodinách prvého natáčacieho dňa sme donekonečna opakovali a natáčali jednotlivé scény. Pochopiteľne sme hundrali na režiséra, že takto sme sa nedohodli, ale on nás s úsmevom odbil, že keby nám všetko popravde a podrobne povedali vopred, očakával, že sa radšej vyhovoríme."

Po skončení nakrúcania bude nasledovať veľmi náročná príprava animácií, postprodukcia všetkého, čo sa natočilo, a potom digitálna montáž. Pri nej sa všetko vo finále dofarbí a pospája, aby bolo možné si tento klip v celej jeho sile pozrieť. Ak všetko pôjde ako má, mala by byť prvá ochotnávka klipu hotová v priebehu niekoľkých týždňov.

Vypočujte si skladbu Valkýra, ku ktorej Kabát chystá veľký videoklip:


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Kabát