Kontroverzná Lady Gaga si tento rok pre seba uchmatla polčasové vystúpenie na 51. ročníku Super Bowlu. Ak by sa tak stalo pár rokov dozadu, každý by zrejme čakal nejaké šokujúce až bizarné vystúpenie. O to viac boli všetci fanúšikovia aj neprajníci tejto speváčky plní očakávaní.

Možnosť vystúpiť v polčase finálového zápasu NFL, známeho ako Super Bowl, sa u hudobníkov považuje za najdôležitejších cca. 12 minút ich kariéry. Preto sa nemožno čudovať, ako sa rok čo rok stupňujú nároky na tých, ktorí túto príležitosť dostanú. Po minuloročnej šou, v ktorej organizátori dali priestor britskej skupine Coldplay, tentokrát v živom prenose, ktorý každoročne len v USA sleduje viac ako 100 miliónov divákov, zaspievala Lady Gaga.

Prečítajte si: Lady Gaga povedala áno ponuke, ktorú Adele odmietla

Štvorica hudobníkov z Veľkej Británie na čele s Chrisom Martinom minulý rok nechala značný priestor dvojici amerických hostí Brunom Marsom a Beyoncé, ktorá si takmer všetku mediálnu pozornosť ukradla pre seba a svoj nový singel Formation. Naopak, Lady Gaga si trúfla na to, k čomu sa už pár rokov nikto neodvážil. Celé vystúpenie bez najmenšieho zaváhania zvládla sama a k slovu nepustila žiadnych hosťujúcich spevákov či speváčky.

Lady Gaga, Super Bowl 2017 Zdroj: AP Photo/Morry GashLady Gaga v dobrej nálade na tlačovej konferencii pred Super Bowlom

Pieseň, ktorú spievajú na protestoch proti Trumpovi 

Verejnosť od speváčky okrem dychvyrážajúcej popovej šou očakávala aj nejaké politické vyhlásenie, ktoré by v živom prenose adresovala novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. 30-ročná hudobníčka sa totiž ešte na tlačovej konferencii pred samotným finálovým večerom Super Bowlu vyjadrila jednoznačne v rozpore s tým, čo hlása nový šéf Bieleho domu. "Verím v úplnú rovnosť a to, že Amerika by naďalej mala byť esenciou lásky a dobra. Moje vystúpenie sa bude aj tentokrát niesť v tejto filozofii," uviedla.

Svoju šou odštartovala na streche štadióna NRG v Houstone vo svetielkujúcom striebornom kostýme a hneď v úvode si uctila svoju vlasť s dvojicou skladieb This Land Is Your Land a God Bless America. Prvá z menovaných piesní, pôvodne od folkového pesničkára Woodyho Guthrieho, patrí do kategórie protest songov a po zvolení nového prezidenta sa stala veľmi populárnou na stretnutiach odporcov republikánskeho kandidáta. Už jej samotným zaradením do svojho vystúpenia tak speváčka vyjadrila svoj politický názor.

Patriotickým úvodom zároveň pripomenula svoju minuloročnú premiéru na Super Bowle, kde ešte pred samotným zápasom zaspievala americkú hymnu Star-Spangled Banner. Po odspievaní spomínaných piesní zavesená na lanách preletela priamo na pódium uprostred rozvášneného davu fanúšikov.

Lady Gaga, Super Bowl 2017 Zdroj: AP Photo/Mark HumphreyŠou zahŕňala prepracovanú choreografiu aj akrobatické prvky

Stará Gaga je späť. Ukázala, že menej je niekedy viac

Ak niekto očakával masívne promo minuloročného albumu Joanne, musel byť sklamaný. Z noviniek totiž odznela len jedna jediná pieseň. Talentovaná rodáčka z New Yorku, ktorej sa za pomerne krátku dobu podarilo dostať na úplný vrchol popovej scény a úspech debutu už s ďalšími albumami z komerčného hľadiska nedokázala prekonať, vyskladala setlist svojej šou práve zo starších hitov, ktorým môže dodnes vďačiť za globálnu slávu.

Po tom, ako sa Gaga presunula na javisko, zaspievala svoj ikonický hit Poker Face. Nasledujúce minúty patrili piesni Born This Way - najúspešnejšiemu singlu z jej druhej štúdiovky - počas ktorej sa k sebavedomej hudobníčke pripojila aj plejáda tanečníkov. Stefani Germanotta má veľké pódiá dávno v malíčku a inak tomu nebolo ani v tento večer. Dôkazom toho bola skvelo zvládnutá choreografia, ale aj práca s publikom počas celej šou, v ktorej blondínka pokračovala so skladbou Telephone z roku 2009. Po nej nasledoval debutový singel Just Dance, ktorý dnes možno spolu so spomínaným Poker Face označiť za príliš skorý vrchol jej kariéry.

Lady Gaga, Super Bowl 2017 Zdroj: AP Photo/Darron CummingsLady Gaga potvrdila, že stále patrí medzi najväčšie hviezdy súčasnosti

Najlepšou, resp. najsilnejšou časťou vystúpenia Lady Gaga však neboli minúty venované tanečným hitom z debutového albumu The Fame, ale emotívna balada Million Reasons. Odkedy Gaga túto skladbu vydala ako singel, vždy jej svojím hlasom dodá niečo magické, vďaka čomu máte pocit, že ide o jej premiéru. Svojich milión dôvodov nám New Yorčanka okorenila vlastnou hrou na klavír, no neskôr zišla priamo medzi svojich fanúšikov.

TIP: Lady Gaga ako ju nepoznáte: Pozrite si emotívny klip Million Reasons

Rekapituláciu najväčších hitov svojej kariéry ukončila skladbou Bad Romance, v závere ktorého odhodila mikrofón do davu a skočila do neznáma. Desiatky tanečníkov a obrovská svetelná šou boli príjemným spestrením celého večera, ale hlavnou hviezdou nepochybne bola po celý čas práve Lady Gaga.

Sklamaním pre niektorých fanúšikov môže byť fakt, že neodznela žiadna skladba z albumu Artpop. Treba si však uvedomiť, že kariéra ctižiadostivej speváčky sa už dávnejšie dostala do takého bodu, kedy bude aj na bežných koncertoch čoraz ťažšie vyhovieť výberom setlistu každému. Lady Gaga v každom prípade vytvorila šou, ktorá pokojne môže konkurovať aj tomu, čo v roku 2013 predviedla v polčase Super Bowlu jej kolegyňa Beyoncé.


Autor: Dušan Marko
Foto: AP Photo - Matt Slocum / Mark Humphrey / Morry Gash / Darron Cummings

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga