Prvý marcový týždeň vychádza už šiesty štúdiový album pražských Ohm Square. Kapela, ktorá je základným pilierom českej elektronickej scény, vo svojom pátraní po dokonalom zvuku opäť posúva hranice a experimentuje s kombináciou avantgardného popu, R'n'B a elektroniky.

Album A Curious Place Between Souls And Atoms vychádza 6 rokov po predchádzajúcom kúsku Taking Shape a obsahuje celkom 9 skladieb. Jednou z nich je aj Humanic, ku ktorej vznikol videoklip, za ktorý si jeho režisér Jan Šíma odniesol cenu divákov a cenu za najlepšiu produkciu na mezinárodnom Ibiza Music Video festivale.

Pri hľadaní dokonalého zvuku oslovila formácia kvôli masteringu desať štúdií po celom svete. Po dôkladnom výbere sa úlohy nakoniec zhostil Michael Schoonmaker z USA. "Veľký záujem mal napríklad aj jeden zvukár zo Švédska. Z nahrávok bol úplne nadšený - hovoril, že to znie ako keby Kate Bush spolupracovala s Apparatom," smeje sa Jan Čechtický, jeden zo zakladateľov Ohm Square.

Na novom albume poslucháč nájde tradične premyslené beaty, ale tiež krehké melódie a sofistikované vokály v Čechách usadenej Londýnčanky Charlotte Fairman. Tá sa vo svojich textoch tentokrát vyrovnáva so smrťou nejlepšieho kamaráta, ale aj s neľahkými témami závislosti či plagiátorstva.

Biografia

Pražskí Ohm Square vznikli v roku 1996 na troskách úspešnej indie kapely Sebastians. Zakladajúca trojica Jan Čechtický, Dušan Lipert a Jan Kleník chvíľu po založení prizvala k spolupráci speváčku houseového hitu Petal londýnskych Wubble-U Charlotte Fairman (Charlie One). Tá sa po niekoľkých rokoch spolupráce na osi Praha-Londýn presťahovala do Česka natrvalo.

Prvý album kapely nazvaný Ohmofonica vyšiel v roku 1997 a po vydaní jednej zo skladieb na prestížnej kompilácii DJ Kicks nemeckého labelu K7! začali Ohm Square koncertovať aj v zahraničí. Za prelomový možno považovať ich druhý album Scion (1999), ktorý vznikal v Londýne a jeho producentom sa stal Duncan Forbes (Spooky). V roku 2000 Ohm Square získali cenu Anděl v kategórii Dance & hip hop a poslucháči Rádia 1 ich vyhlásili za kapelu desaťročia.

V novom miléniu sa členovia skupiny presadili aj ako producenti a remixéri - ich hudba dopĺňa hneď niekoľko českých filmov (Samotáři, Divoké včely, Děvčátko). Prekvapením pre poslucháčov je album Love Classics z roku 2005, na ktorom kapela opustila svet lámaných beatov a inklinovala skôr k tradičnej pesničkovej forme. Začiatkom prvého desaťročia nového milénia vznikla tiež nahrávka plná remixov, na ktorej skladby Ohm Square pretvarovali rôzni českí a zahraniční umelci.

Tracklist albumu Ohm Square - A Curious Place Between Souls And Atoms:

1. Humanic
2. Originality (Call Plagiarism's Bluff)
3. Numb to the Gum
4. Sweet Love (Moonshine Mix)
5. Liam
6. Contamin 8
7. Woodie Boogie
8. Vampires (Fight the Parasite)
9. Wounds on a Cherry Tree (Treemix) – nie je vo vinylovej verzii


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytlo vydavateľstvo Deadred Records.

Súvisiaci interpreti: Ohm Square