Už túto sobotu sa v bratislavskom Randali uskutoční v poradí štvrtý koncert jarného turné prešovských Chiki Liki Tu-a, ktorý bude zároveň prvým krstom nového albumu. Všetky skladby z čerstvo vydanej piatej štúdiovky aj hity z predchádzajúcich albumov si vďaka novej službe Club Streamer môžete vychutnať aj v prípade, že nemôžete na koncert prísť osobne.

Kultová skupina vyrazila s novinkou Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. na veľkú jarnú šnúru v utorok 3. marca, prvý koncert odohrala v Trnave. Okrem skladieb albumu, ktorý je prvým po takmer 10 rokoch, zahrala trojica hudobníkov Martin Višňovský (basgitara, spev), Tomáš Višňovský (bicie) a Ľuboslav Petruška (gitara, spev) aj staršie piesne ako LaLa, Americká pesnička, Zbytočne, Dačo sa stalo, Nedozierne možnosti, Pod balkónom, no najväčší ohlas mali samozrejme hity Laska moja de si, KristínaMonte Carlo (...v šušťakoch)

Na bohatú nádielku približne 20 skladieb, avšak bez ohňostroja a Lúčnice, sa môžu fanúšikovia tešiť aj zajtra v Bratislave. Súčasťou koncertu bude aj prvý zo štyroch krstov nového albumu (ďalšie sa uskutočnia v Prešove, Prahe a Brne). Spôsob privítania albumu aj meno krstného rodiča kapela necháva ako prekvapenie, no na to, aby ste sa to dozvedeli a videli aj počuli celý koncert, nemusíte ani vytiahnuť päty z domu. Živý prenos totiž ponúkne nová služba Club Streamer, o ktorej si môžete prečítať viac nižšie. Pustite si k tomu novinku Chiki Liki Tu-a na Deezeri.

Vstupenky na koncerty Chiki Liki Tu-a:  Predpredaj.sk
(viac info o albume a detaily o celom turné)



Prenosy z koncertov ako finančná podpora kapiel

Nový projekt Club Streamer, ktorého domácou adresou je www.clubstreamer.eu, službou založenou na báze crowdfundingu, ktorá prinesie jednou ranou úžitok hudobným fanúšikom aj samotným kapelám. Oficiálnu prevádzku štartuje práve prenosom z koncertu Chiki Liki Tu-a, nasledovať budú Korben Dallas (25.3.), Inekafe (28.3.), či The Paranoid (25.4.).

"Milovníkom dobrej hudby budeme na pravidelnej báze prinášať živé prenosy kultúrnych podujatí, predovšetkým koncertov. Chceme tak sprostredkovať najmä koncerty v reálnom čase, ale aj archív koncertov fanúšikom, ktorí často nemajú možnosť vidieť svoje obľúbené kapely naživo priamo na mieste koncertu. Preto sme sa rozhodli priniesť koncerty k fanúšikom domov," vysvetľuje jeden zo zakladateľov Club Streameru Braňo Chlpík zo spoločnosti FilmFrame.

Cieľom projektu je nielen priniesť hudbu k fanúšikom, ktorí sa nemôžu priamo zúčastniť koncertov, ale zároveň aj finančne podporiť kapely, ktoré sa rozhodnú pre live stream svojho koncertu. "Tento u nás novátorský koncept je založený na báze crowdfundingu, keďže každý stream je spoplatnený symbolickou sumou (väčšinou 0,99 Eur) a prevažnú väčšinu, t.j. 60-70% z vyzbieraných peňazí odovzdávame kapele," vysvetľuje manažment Club Streameru systém podpory hudobníkov. "Z vyzbieraného zostatku sa uhradia náklady na prenosovú techniku, štáb, internetovú infraštruktúru, IT support, marketing a podobne. Kapela po koncerte dostane k dispozícii okrem vyzbieraných tržieb aj videozáznam vystúpenia, ktorý môže použiť pre svoju vlastnú propagáciu." 

Skúšobná prevádzka s Horkýže Slíže, Hexom aj Polemicom

Nová špecializovaná služba spúšťa svoj ostrý chod po pol druha roku skúšobnej prevádzky, ktorej súčasťou bol aj portál Hudba.sk. Práve na našich stránkach ste totiž mohli v rokoch 2013 a 2014 sledovať viacero prenosov spoločnosti FilmFrame z koncertov kapiel Horkýže Slíže, O.B.D., Slobodná Európa, Para, Billy Barman, Hex, Polemic, Andrej Šeban Band, AMO, 4D, Divokej Bill a ďalších.

Okrem prenosov v prvotriednej audio a video kvalite chcú autori Club Streameru vytvárať archív koncertov, pričom prioritu kladú na výnimočnosť a špeciálnosť vybraných vystúpení. Preto sa pri tvorbe lineupu špeciálne sústreďujú na krsty nových albumov či na výročné koncerty legendárnych kapiel. "Chceme ukázať, koľko výbornej hudby sa robí na Slovensku a v Čechách a sprístupniť ju čo najširšej verejnosti. Zaujímame sa aj o zahraničné kapely menšinových žánrov, ale aj o kapely, ktoré sú na scéne 20 a viac rokov a nepodľahli komerčnému diktátu, stále hrajú svoj vlastný štýl a udržujú si svojich fanúšikov po celom svete," hovorí Braňo Chlpík.

Naznačil tak ambíciu expandovať a začať streamovať aj koncerty zahraničných umelcov. Prvou lastovičkou je britská punková kapela The Lurkers, ktorá sa predstaví 9. mája v Randali. "Niekoľko zahraničných mien sme už oslovili a ponúkli sme im spoluprácu. Budeme radi, ak obohatia náš line-up. Napokon, sme vybavení prvotriednou technikou, preto s radosťou prijmeme výzvu aj v podobe koncertov vo väčších priestoroch," vysvetľuje Braňo Chlpík a dodáva, že výborným testom technicky a produkčne náročnejšieho podujatia bol stream z festivalu Melos-Étos v novembri 2013.

Program najbližších koncertov služby Club Streamer:

7. 3. - Chiki Liki Tu-a
25. 3. - Korben Dallas
28. 3. - Inekafe 
25. 4. - The Paranoid
9. 5. - The Lurkers (UK)

Nový projekt sa pred spustením stretol s pozitívnou odozvou u hudobných profesionálov:

Club Streamer je vďaka svojmu originálnemu konceptu podpory domácej hudobnej scény projekt hodný podpory, preto mu prajem úspešný plnohodnotný štart, čo najviac kvalitne realizovaných prenosov z dobrých koncertov a samozrejme sa budem tešiť spolu so zastupovanými umelcami na budúcu spoluprácu. - Lumír Mati, manažér Celeste Buckingham

Skvelá idea, prinášajúca zážitok aj tým, ktorí si ho inak nevedia, či nemôžu dovoliť... Služba pre interpretov, fanúšikov i zvedavcov - čo viac si možno priať? Celému tímu Club Streameru želáme ďalšie roky a terabajty zmyselných a technicky spoľahlivých prenosov a tisíce spokojných streamerov užívajúcich si svojich obľúbencov z pohodlia svojich teplých príbytkov. - Mário Vasko alias Smasho, Lavagance

Projekt Club Streamer je veľmi zaujímavý nielen pre Slovensko, ale môže upútať dokonca aj v zahraničí. Venujem sa najmä zahraničným interpretom a pre nich je taktiež zaujímavé osloviť svoje publikum aj z iných prostredí, nielen z toho domáceho. Preto má zmysel prinášať prenosy jednotlivých koncertov z takpovediac "exotickej" destinácie, akou je pre UK, USA, či Škandináviu práve Slovensko. S týmto projektom sme už nadviazali spoluprácu a budeme v nej, dúfam, že úspešne, pokračovať. - Tomáš Tauber, promotér z agentúry Ore Pole


Text: Hudba.sk (text o Chiki Liki Tu-a - zdroj: TASR, archív Hudba.sk), Soul For Show (text o službe Club Streamer)
Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a