Do koncertu americkej speváčky Macy Gray v bratislavskej Starej tržnici zostávajú už len dva dni. Je teda na mieste, aby sa netrpezliví fanúšikovia oboznámili aj s menom predskokana. Hodinu pred tým, ako držiteľka ceny Grammy odhalí svoju jazzovú tvár z albumu Stripped, vystúpi kapela Solid Move so svojou živou hip-hopovou šou.

Ústrednou postavou projektu je raper Moe, ktorý nezanevrel na hudbu ani po ukončení svojho 12-ročného pôsobenia vo formácii AMO. Vo svojej novej kapele Solid Move rapuje do živej jazz-funkovej hudby v podaní špičkových slovenských hudobníkov. Na saxofón, EWI a flautu hrá Marian Jaslovský, na klávesoch Matej "Maxo" Mikloš (Fermata), basgitaristom skupiny je Michal Šelep, ktorý má na konte spolupráce s menami ako Martin Valihora či Andrej Šeban a päticu mien v tejto zaujímavej zostave uzatvára bubeník Ľuboš "Ežo" Ambrozai (La3no Cubano, Genius Locci).

Ako svoj prvý singel vydali v júni 2016 skladbu Dobré ráno, ktorá predstavuje skvelé spojenie vykľudneného, jazzom presiaknutého beatu s pohodovým rapom na štýl legendárnej albumovej série Guru's Jazzmatazz. V podobnom štýle sa niesla aj druhá skladba Víťaz. Až tretí singel PPC, ktorý sme na Hudba.sk odpremiérovali včera, ukázal inú, viac párty-rapovú tvár kapely. V horúcej novinke hosťuje silná trojica punchlinerov Boy Wonder, Tono S. a Idea, no dá sa očakávať, že pred koncertom Macy Gray budú skôr znieť jazzovejšie veci.


Macy Gray ukáže, že jej hudba vždy vychádzala z jazzu

Aj samotná 49-ročná speváčka sa predstaví vo viac jazzovej polohe, než sú zvyknutí fanúšikovia jej najväčších hitov z prelomu tisícročí. Do Bratislavy prinesie album, na ktorom spolupracovala s producentom Normanom Cheskym, a práve v hlave zakladateľa Chesky Records vznikla myšlienka inej, nepopovej, Macy Gray. "Mojím hudobným štýlom je jazz a môžete si to všimnúť aj na I Try," opisuje sa speváčka, ktorá sa spomínaným hitom preslávila ešte v roku 1999. Po pätnástich rokoch mu na albume Stripped (2016) dala podobu, ktorá je jej najvlastnejšia.


Kritici označili jej najnovšiu štúdiovku za to najlepšie, čo kedy spravila. Okrem starých vecí v novom šate ponúka autorka aj úplne nové piesne a dve špeciálne coververzie. Svoj charakteristický hlas osadila do kúskov Redemption Song od Boba Marleyho a Nothing Else Matters skupiny Metallica. Hoci album vyšiel už v septembri minulého roka, prvé oficiálne video zverejnila Macy až pred mesiacom. Ide o klip k piesni White Man.


Na aktuálnom turné speváčku hudobne sprevádzajú Caleb Speir (basgitara), Tamir Barzilay (bicie), Billy Wes a Jon Jackson (klávesy). Brány Starej tržnice sa v stredu otvoria o 18:00, predkapela Solid Move vystúpi o hodinu neskôr a hlavná hviezda večera svoje vystúpenie odšťartuje o 20:00. Koncert sa koná v rámci série Orange Music Live pod hlavičkou agentúry City Sounds of Bratislava. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Pozrite si osobnú pozvánku od Macy Gray: 


Ďalšie koncerty City Sounds of Bratislava:

Scott Bradlee's Postmodern Jukebox - 18. marec, Refinery Gallery
Thundercat - 3. apríl, Ateliér Babylon
John Patitucci The Electric Guitar Quartet - 16. máj, Slovenský rozhlas

Hudba.sk informoval spoluorganizátor koncertov City Sounds of Bratislava Matej Šálek. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Giuliano Bekor / Jana Hrdličková (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Macy Gray