Už tento týždeň sa v budove Slovenského rozhlasu uskutoční štvrtý ročník festivalu, ktorý sprevádza udeľovanie ocenení Radio_Head Awards. Participujú na ňom rádiá RTVS - Rádio_FM a Rádio Devín. Fanúšikovia sa môžu tešiť na 12 zaujímavých koncertov rôznych hudobných žánrov, ktoré si môžu prísť pozrieť zdarma alebo vypočuť v priamom prenose.

Rádiá RTVS odštartujú festivalový maratón v piatok 10. marca koncertom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu vo Veľkom koncertnom štúdiu. Zaznejú skladby slovenských autorov Ladislava Kupkoviča, Pavla Šimaia so sólistami Karolom Danišom a Ronaldom Šebestom a vo svetovej premiére dielo Petra Zagara v netradičnom spojení so speváčkou Katarínou Koščovou.

V ďalšom z koncertov prinesú víťazky súťaže Jazz Start Up Paper Moon Trio hudbu 30-tych rokov minulého storočia. Dalibor Kocián alias Stroon zase predstaví elektronicko-neoklasický projekt Prelúdiá a piesne. "Oslovil som Maroša Hečka, či by som nemohol odprezentovať malú orchestrálnu vec s elektronikou. Bude tam šesť nástrojov, elektronika s vibrafónom, gitara a soprán. S Nykolou Košnárovou, ktorá píše text, sme to nazvali Songs of Concealed AmplitudeSpájam v tom všetky prvky, ktoré ma bavia, tak, aby to bolo silné, nie dlhé, a zároveň nie veľmi experimentálne či klasické. Budú sa na tom podieľať skvelí hráči ako Braňo Dugovič na (bas)klarinete, Andrej Gál na čele alebo Jožko Krúpa na bicích," prezradil Dalibor v nedávnom rozhovore pre Hudba.sk.

V nabitom programe druhého festivalového večera v sobotu 11. marca nájdeme detskú hudobnú dielňu, hudbu Philipa Glassa a Johanna Sebastiana Bacha v podaní Mucha Quartet, nové piesne predstaví projekt Longital suita +. Súbory Cluster EnsembleVeni Academy vzdajú poctu Milanovi Adamčiakovi a v špeciálnom programe "Legendy - Marián Varga a Jaco Pastorius" vystúpi úplne nový Radio Band pod vedením Radovana Tarišku. V Komornom štúdiu sa v piatok predstavia kapely Impreus a Autumnist a v sobotu Adalbert a Karol Mikloš.

Vstup na všetky koncerty je voľný. RTVS vystúpenia odvysiela v priamom prenose v Rádiu Devín a päť z nich bude dostupných aj prostredníctvom online streamov na weboch www.rtvs.sk, www.radiohlavy.sk a stránkach partnerských médií.

Ďalšie pozvánky umelcov na Radio_Head Awards festival

Sviatok slovenskej hudby

"Je to najväčší sviatok slovenskej hudby a festivalové koncerty spolu so slávnostným ceremoniálom v Starej tržnici sú vyvrcholením celoročnej práce hudobnej scény," uviedol šéfdramaturg Rádia_FM Maroš Hečko. "Festival a aj ceremoniál, kde budeme ceny Rádiohláv odovzdávať, pravidelne navštevuje až dva a pol tisíc muzikantov a milovníkov slovenskej hudby a ja verím, že toto číslo sa nám tento rok podarí prekonať," dodal.

"Festival je pre mňa každý rok intenzívnym osobným zážitkom, kde môžem krížom-krážom lietať svetom prevažne slovenskej hudby. Naviac, Rádio Devín akoby tiež nezišlo z pódia, pretože počas oboch dní venujeme naše vysielanie hlavne festivalu - ak práve nie je koncert, Festivalové minúty patria zaujímavým rozhovorom s tvorcami, divákmi, kritikmi či poslucháčmi. Sú to dva naozaj silné dni a keď sa skončia, nie som smutná, lebo viem, že o rok sa s rovnakou intenzitou vrátia," povedala šéfdramaturgička Rádia Devín Eva Reiselová.

"Teším sa, že sa nám darí každý rok na festivale vo svetovej premiére uvádzať diela slovenských autorov a opäť sa na jednom mieste v rovnakom čase stretne množstvo slovenských hudobníkov reprezentujúcich pestrú paletu žánrov. Práve oni už štvrtý rok úspešne dokazujú, že slovenská hudba - či už rocková, klasická, jazzová alebo alternatívna - vie osloviť a zasiahnuť domáce publikum," hovorí vedúca Odboru hudby RTVS Zuzana Adamkovičová.

Za prínos ocenia kompiláciu Ostrov hudby

Organizátori Radio_Head Awards 2016 zároveň v predstihu oznámili meno držiteľa špeciálneho ocenenia za prínos do slovenskej hudby. Získala ho kompilácia Ostrov hudby a jej iniciátor Richard Čermák z vydavateľstva Gergaz. Hlavnou motiváciou vydania tejto kompilácie bola podpora a propagácia domácej hudby, ktorá priviedla nezávislé slovenské vydavateľstvá Gergaz, Deadred, Slnko Records, Ajlavmjuzik a Real Something k vzájomnej spolupráci.

Výsledkom je na slovenské pomery unikátny výber z tvorby najzaujímavejších umelcov na domácej hudobnej scéne. Kompilácia ponúka 23 skladieb od formácií ako Fallgrapp, Korben Dallas, Longital, The Ills či Živé kvety a má ambíciu pokračovať v odkaze zosnulého publicistu a moderátora Juraja Kušnierika, ktorý patril medzi veľkých podporovateľov slovenskej hudby.

Kto vystúpi na odovzdávaní Rádiohláv?

Ceremoniál odovzdávania hudobných cien za rok 2016 sa uskutoční 12. marca v bratislavskej Starej tržnici. Počas večera sa na pódiu predstavia Billy Barman, Katarzia, Katarína Máliková, Chiki liki tu-a, Max Bazowski, či Moja Reč. Moderátormi budú už tradične Martin Staňo z Rána na eFeMku a dvojica známych komikov Tomáš Hudák a Juraj "Šoko" Tabaček. 

Hlasovanie v ankete Radio_Head Awards bolo ukončené v noci na dnes. Poslucháčske ceny budú odovzdané v kategóriách Objav roka, Singel roka, Debut roka a Album roka. Ceny udelia aj odborné poroty - okrem hlavnej Ceny kritikov ocenia aj nahrávky v žánrových kategóriách Elektronická hudba, Hard & Heavy, World Music/Folk, Hip-Hop/Rap/R&B, a rovnako v kategóriách Jazzová hudba, Klasická hudba a Experimentálna hudba, ktoré zastrešuje Rádio Devín.

Prečítajte si: Nominácie na Rádiohlavy 2016 ovládli Katarína Máliková, Billy Barman a Katarzia

O špeciálne vystúpenie sa postará dídžejka a producentka Matia alias B-Complex, nominovaná na cenu Singel roka so skladbou Past Lessons For The Future, ktorá nesie silný odkaz o vzájomnej tolerancii. V skladbe sa ozýva hlas Jana Wericha, ktorý číta z knihy rozhovorov s Janom Masarykom a celým textom sa nesie výzva, aby sa ľudia k sebe správali slušne, pomáhali si a mali sa radi.

Práve v duchu odkazu "Mít rád lidi" sa bude niesť celý 9. ročník Radio_Head Awards. Organizátori Rádiohláv preto zverejnili výzvu, aby sa poslucháči, ktorí sa s týmto odkazom stotožňujú, odfotili a poslali svoje fotografie na adresu mitradlidi@radiohlavy.sk alebo ich zverejnili na Instagrame a Facebooku Rádia_FM prostredníctvom hashtagu #mitradlidi, a stali sa tak súčasťou špeciálneho vystúpenia v Starej tržnici. 


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na stránkach www.radiohlavy.sk a www.facebook.com/radiohlavy.

Foto: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk